Page 8 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2017
P. 8
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 36/2017

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
PÝCHAVKA OBECNÁ (LYCOPERDON PERLATUM)
Období růstu: Červen - Listopad
Biotop a rozšíření: Vyrůstá v jehličnatých i listnatých lesích, křovinách, parcích a na dalších místech, obvykle ze
země, ale někdy i ze zbytků dřeva. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách a vyskytuje se od nižších poloh až po
horský stupeň.
Popis: Plodnice: 25-90 mm vysoké a 20-40 mm
široké s kulovitou nebo mírně zploštělou horní
plodnou částí a válcovitým, směrem k bázi
zužujícím se třeněm. Povrch je jemně ostnitý, v
mládí bílý, později bělavě šedý, v dospělosti až
šedohnědý nebo okrově nahnědlý. Ostny jsou
kuželovité, 1-2 mm vysoké a bývají olemovány
drobnými zrnky, jež při doteku snadno
odpadávají. Gleba je zpočátku bílá a pevně
dužnatá, později měkne, zbarvuje se do
žlutoolivova a ve stáří prašně vatovatí a hnědne.
Výtrusný prach: Hnědoolivový.
Kuchyňské využití: Dá se využít do směsi nebo
nakrájet na drobné plátky a osmahnout.
Vliv na zdraví: Pýchavka obecná obsahuje
nezanedbatelné množství železa, manganu a
zinku. Vyznačuje se antioxidačními,
antifungálními a zejména silnými
antimikrobiálními účinky. V lidovém léčitelství se
využívala stejně jako pýchavka obrovská
(Langermannia gigantea) k zástavě krvácení menších ran.

Krém z pýchavek obrovských i mrňavých…
(Dle Aleše Víta)
Plodnici pýchavky (vatovce) pokrájej širokým nožem na plátky, silné asi
dva centimetry. Pak je pohodlně sloupneš ze slupky, jako tláču a nakrájíš
na kostičky.
Menší druhy mladých pýchavek (jdou ulomit od kořínku a uvnitř jsou
sněhobílé) očisti od zrníček na povrchu – stačí protřepat v mikrotenovém
sáčku a poté dobře opláchni vodou. Následně nakrájej na slabé plátky.
Na másle zpěň posekanou cibuli (pórek), přidej pokrájené pýchavky,
okořeň bílým pepřem a osol. Promíchej dobře se základem a přidej
masový vývar – stačí z masoxu.
Povař na mírném ohni asi dvacet minut, po té rozmixuj ručním mixérem, přidej decinku bílého vína a je-li třeba,
tak trochu zahusti jíškou. Podávej s osmaženými kostkami housky.
Krém velice intenzivně voní, je to delikatesa, kterou lze samozřejmě použít i na příklad k přelití vařeného
uzeného.
Petr Hampl

8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13