Page 27 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 35/2017
P. 27
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 35/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
HOVĚZÍ JAZYK V OMÁČCE Z MARINÁDY
1 hovězí jazyk, 1 cibule, kousek celeru, malá mrkev, 3 stroužky
česneku, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 2 bobkové listy sůl
Marináda: 6 lžic oleje, 4 stroužky utřeného česneku, lžíce medu, lžíce
balsamico octu, lžíce sojové omáčky, lžička povidel, chilli podle chuti,
sůl, pepř, lžička solamylu
Jazyk očistíme, dáme vařit společně s kořením a zeleninou. Vaříme do
měkka v tlakovém hrnci cca 50-60 minut.
Mezitím připravíme marinádu ze všech surovin bez solamylu. Měkké
jazyky vytáhneme a vložíme do studené vody. Po chvíli je oloupeme.
Nakrájíme z té hrubší strany na plátky a dáme do marinády. Necháme
30 minut uležet. Poté pánvičku potřeme lehce olejem a kousky jazyku krátce opečeme cca minutu z každé strany,
aby lehce zkaramelizovaly. Vytáhneme z pánvičky a do výpeku přidáme zbytek marinády rozmíchanou se
solamylem a cca 200 ml vývaru z jazyků. Chvíli povaříme a opečené kousky omáčkou přelijeme. Podáváme s
chlebem.
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
500 ml mléko, sůl na špičku lžičky, 40g hery nebo másla,
300 g hrubé mouky dle hustoty, 1 ks vejce, mouka na
podsypání, čerstvé ovoce dle chuti – švestky, meruňky,
nektarinky, broskve, jablka...
Dohotovení dle chuti: zakysaná smetana, šlehačka, bílý
jogurt, tvrdý tvaroh, rozpuštěné máslo, mák mletý, skořice –
mletá, perník na strouhání, moučkový cukr
Mléko svaříme se solí a tukem. Do vařícího mléka nasypeme mouku (300-400 g) za stálého míchání. Čím méně
mouky přidáme, tím budou knedlíky jemnější. Nejrychlejší je to s pomocí mixéru (šlehače). Vznikne nám hutná
kaše, kterou necháme zchladnout a zašleháme do ní poté ještě vejce. Konzistence se nebojíme, pracujeme na
pomoučněném stole (na to používáme polohrubou nebo hrubou mouku).
Těsto přendáme na pomoučněný stůl, zaprášíme moukou a ještě z lehka v ruce propracujeme. Rozdělíme na
stejně velké kuličky, které naplníme ovocem dle vlastní chuti. Knedlíky naházíme do vroucí vody se špetkou soli,
přivedeme k varu a vaříme 4-5 minut. Pak knedlíky scedíme, nandáme na talíře, dozdobíme dle chuti a druhu
ovoce a ihned podáváme. Těsta je zhruba na 10-12 knedlíků.
DOMÁCÍ JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA
2,5 kg jablek, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, voda, podle chuti: cukr, skořice,
vhodné skleničky s uzávěrem
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Nasypte je do hrnce
a podlijte asi 2 cm vody.
Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou. Hotová jablka
rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice. Do
rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí.
Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.
Pokud připravujete přesnídávku pro malé děti, nemusíte přidávat pudink, skořici ani
cukr. Stačí svařit a rozmixovat očištěná jablka, která jsou už sama o sobě pro děti chutná.
BANÁNOVÁ ROLÁDA
4 vejce, půl šálku cukru, vanilka (podle chuti), půl šálku mouky, 2 lžíce
másla, 2 čajové lžičky medu, 1/4 šálku šlehačky, 1 banán, kandované
ovoce, strouhaná čokoláda ( + příměsi podle chuti )
Rozklepneme si vajíčka a smícháme je s cukrem. Pokud máte smíchané
vajíčko s cukrem, přidejte mouku a můžete začít s těstem. Teď přidejte
máslo a med. Je potřeba s těstem pořád pracovat, aby bylo homogenní a
rozválet ho na tenký plát. Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu vymažte olejem a dejte péct. Pečeme asi
10-15 minut, ale pozor aby se těsto nespálilo, spíš aby bylo lehounce dozlatova. Těsto nyní nechte maličko
vychladnout, namažte ho šlehačkou a pak na těsto dejte banán a srulujte ho do role. Teď stačí pouze posypat
cukrem nebo přidat šlehačku.
27
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
HOVĚZÍ JAZYK V OMÁČCE Z MARINÁDY
1 hovězí jazyk, 1 cibule, kousek celeru, malá mrkev, 3 stroužky
česneku, 5 kuliček nového koření a celého pepře, 2 bobkové listy sůl
Marináda: 6 lžic oleje, 4 stroužky utřeného česneku, lžíce medu, lžíce
balsamico octu, lžíce sojové omáčky, lžička povidel, chilli podle chuti,
sůl, pepř, lžička solamylu
Jazyk očistíme, dáme vařit společně s kořením a zeleninou. Vaříme do
měkka v tlakovém hrnci cca 50-60 minut.
Mezitím připravíme marinádu ze všech surovin bez solamylu. Měkké
jazyky vytáhneme a vložíme do studené vody. Po chvíli je oloupeme.
Nakrájíme z té hrubší strany na plátky a dáme do marinády. Necháme
30 minut uležet. Poté pánvičku potřeme lehce olejem a kousky jazyku krátce opečeme cca minutu z každé strany,
aby lehce zkaramelizovaly. Vytáhneme z pánvičky a do výpeku přidáme zbytek marinády rozmíchanou se
solamylem a cca 200 ml vývaru z jazyků. Chvíli povaříme a opečené kousky omáčkou přelijeme. Podáváme s
chlebem.
ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
500 ml mléko, sůl na špičku lžičky, 40g hery nebo másla,
300 g hrubé mouky dle hustoty, 1 ks vejce, mouka na
podsypání, čerstvé ovoce dle chuti – švestky, meruňky,
nektarinky, broskve, jablka...
Dohotovení dle chuti: zakysaná smetana, šlehačka, bílý
jogurt, tvrdý tvaroh, rozpuštěné máslo, mák mletý, skořice –
mletá, perník na strouhání, moučkový cukr
Mléko svaříme se solí a tukem. Do vařícího mléka nasypeme mouku (300-400 g) za stálého míchání. Čím méně
mouky přidáme, tím budou knedlíky jemnější. Nejrychlejší je to s pomocí mixéru (šlehače). Vznikne nám hutná
kaše, kterou necháme zchladnout a zašleháme do ní poté ještě vejce. Konzistence se nebojíme, pracujeme na
pomoučněném stole (na to používáme polohrubou nebo hrubou mouku).
Těsto přendáme na pomoučněný stůl, zaprášíme moukou a ještě z lehka v ruce propracujeme. Rozdělíme na
stejně velké kuličky, které naplníme ovocem dle vlastní chuti. Knedlíky naházíme do vroucí vody se špetkou soli,
přivedeme k varu a vaříme 4-5 minut. Pak knedlíky scedíme, nandáme na talíře, dozdobíme dle chuti a druhu
ovoce a ihned podáváme. Těsta je zhruba na 10-12 knedlíků.
DOMÁCÍ JABLEČNÁ PŘESNÍDÁVKA
2,5 kg jablek, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, voda, podle chuti: cukr, skořice,
vhodné skleničky s uzávěrem
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Nasypte je do hrnce
a podlijte asi 2 cm vody.
Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou. Hotová jablka
rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice. Do
rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí.
Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.
Pokud připravujete přesnídávku pro malé děti, nemusíte přidávat pudink, skořici ani
cukr. Stačí svařit a rozmixovat očištěná jablka, která jsou už sama o sobě pro děti chutná.
BANÁNOVÁ ROLÁDA
4 vejce, půl šálku cukru, vanilka (podle chuti), půl šálku mouky, 2 lžíce
másla, 2 čajové lžičky medu, 1/4 šálku šlehačky, 1 banán, kandované
ovoce, strouhaná čokoláda ( + příměsi podle chuti )
Rozklepneme si vajíčka a smícháme je s cukrem. Pokud máte smíchané
vajíčko s cukrem, přidejte mouku a můžete začít s těstem. Teď přidejte
máslo a med. Je potřeba s těstem pořád pracovat, aby bylo homogenní a
rozválet ho na tenký plát. Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu vymažte olejem a dejte péct. Pečeme asi
10-15 minut, ale pozor aby se těsto nespálilo, spíš aby bylo lehounce dozlatova. Těsto nyní nechte maličko
vychladnout, namažte ho šlehačkou a pak na těsto dejte banán a srulujte ho do role. Teď stačí pouze posypat
cukrem nebo přidat šlehačku.
27