Page 4 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017
P. 4
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 31/2017

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně

Informace z mechu a kapradí:
Na některých místech (ne-
platí obecně!!) probíhá dru-
hová a generační výměna,
růžovky ubyly, velké hřiby
jsou většinou jen na focení,
vše sežráno. Nástup
klouzků modřínových a
lišky.
Co je velmi zajímavé, již ně-
kolikátou sezonu pozoruji
citelný úbytek podhříbků
(hřib hnědý), asi to souvisí se zlepšením ovzduší – neprší H2SO3…. Zato přibývá li-
šek, preferují zásaditou půdu.
Klouzky modřínové jsou výtečnou a chutnou houbou, mnoho houbařů odradí jejich
kluzká struktura.
Petr Hampl má radu: „Hrubě očištěné poskládám na sušárnu klobouky dolů a nechám na ně fouknout 10 – 20 minut
teplý vzduch. Pak se svlékají samy… A ty úplně malé nesvlékám vůbec….“

Klouzek modřínový je skvělý v bílé polévce.
HOUBOVÁ POLÉVKA
500 g čerstvých lesních hub – klouzek, lišky, kmín, sůl,
1 cibule, nakrájená na kostičky, 500 g brambor, olou-
paných a nakrájených na menší kostky, 50 g másla +
20 g na dušení hub (nemusí být), 40 g hladké mouky,
1 balení 12% smetany nebo smetany ke šlehání
(podle chuti a diety), zelená petrželka na ozdobu.
Čerstvé houby dočistěte nožem od hlíny, listí a jiných
důkazů jejich lesního původu. Chcete-li, opláchněte je
(nebo otřete mokrým hadříkem), ale pak je také doko-
nale osušte. Houby svisle nakrájejte na plátky, větší
kusy napřed rozpulte anebo překrájejte. Plátky hub
vložte do hrnce na kostičky cibule, osolte a posypte kmínem; můžete přidat 20 g másla. Přiklopte a za občasného mí-
chání nechte podusit. Až houby změknou, přidejte kostky brambor a zalijte je litrem vody. Přiveďte k varu a vařte, aby
brambory změkly. Stranou si připravte světlou jíšku: na másle za stálého míchání zpěňte hladkou mouku. Na minutu dvě
odstavte a pak zalijte 200 ml studené vody. Hoto-
vou jíškou zahustěte vývar a povařte patnáct až
dvacet minut. Občas polévku zamíchejte, aby se ne-
připalovala ke dnu. Polévku s provařenou jíškou od-
stavte z ohně a opatrně do ní za stálého míchání
vlijte smetanu o pokojové teplotě. Dále nevařte.
Podle chuti dosolte. Podávejte ihned.

Petr Hampl

4
   1   2   3   4   5   6   7   8   9