Page 7 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2017
P. 7
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 28/2017
JABLONEC N. N. - Přes tisíc zájemců si přišlo prohlédnout
nové prostory, které v pátek otevřela jablonecká společnost Kitl.
Symbolického křtu se ujal Miloň Čepelka, člen divadla Járy
Cimrmana, který zároveň uvedl novinku letošního léta, Kitl
Syrob Malinový. Již tradiční Den otevřených sudů byl spojen
také s oslavou 10. narozenin firmy.
Zbrusu novou podnikovou prodejnu a výrobní prostory
představila v pátek společnost Kitl, tradiční jablonecký výrobce
zdravých nápojů. Proměna prostor bývalé teplárny v moderní
potravinářskou výrobu si vyžádala téměř rok práce. „Budova
navazující na prostory naší firmy přestala být původním
majitelem využívána a představovala typický městský
brownifield. Její kompletní rekonstrukce nám umožní rozšířit
výrobní i skladovací plochy a dál navyšovat výrobní kapacitu,“
vysvětlil ředitel firmy Kitl, Jan Vokurka, který veřejnost provedl i
novou podnikovou prodejnou. „Mnozí zákazníci si zvykli chodit
pro naše zboží osobně. Nyní to konečně budou mít s veškerým
komfortem,“ dodal. Kmotrem nových prostor se stal Miloň Čepelka, člen Žižkovského divadla Járy Cimrmana. „Nejdřív
jsem si říkal, co já, co Jára, a co fabrika? Ale pak se ukázalo, že jsem ještě nikdy nekřtil žádnou fabriku. A také jsem si
uvědomil, co mají společného doktor Kittel a Jára Cimrman: svoje životní moto. Všechno dělat pro lidi. Je to heslo
dnes již zprofanované, ale my víme, že jak doktor Kittel, tak Jára se mu nezpronevěřili,“ uvedl Miloň Čepelka a přidal i
vlastní rýmovanou gratulaci. Současně s novými prostory pokřtil také letošní novinku, Kitl Syrob Malinový. Ten je
šestým v řadě ovocných a bylinných sirupů, které společnost Kitl vyrábí. Kromě nich nabízí značka Kitl i bylinná vína,
medoviny, nebo třeba přírodní energetický nápoj Životabudič. Na trhu působí už desátým rokem.
PĚNČÍN - Největší farma chovající kozy v České republKozí farma a
výletní areál Pěnčín jsou oblíbeným turistickým cílem. Ročně sem zavítá
okolo pětadvaceti tisíc návštěvníků. V příštím roce nabídnou ještě více.
Farma slaví úspěch již dvě desítky let, vše začalo u koz, přestože dnes je
tu zvířat mnohem více. "Jako první jsme si sem s manželkou přivezli
autem tři kozy,” vzpomíná s úsměvem majitel Josef Pulíček. Nyní se na
farmě nachází přibližně tisícovka koz včetně mláďat a pět seti ovcí. Zájem
o kvalitní biovýrobky i hospodářská zvířata roste, v roce 2012 byla Kozí
farma Pěnčín dokonce oceněna agrární komorou jako farma roku. Pro
návštěvníky je v těchto dnech připraven bohatý program. Mohou si
prohlédnout celý areál, svézt se vláčkem, zavítat do zemědělského muzea,
navštívit sýrárnu, sklárnu a ve výtvarné dílně si navlékat korálky či si vyrobit mozaiku. V příštím roce by se rodinám i
školám měli věnovat průvodci. "Zatím je prohlídka s průvodcem pouze u sklářské výroby. V příštím roce ovšem budou
lidé obohaceni o odborný výklad u zvířat, kam nyní chodí volně,” říká Pulíček. Děti si navíc budou moci odnést zcela
nové výrobky z ovčí vlny. “Doposud jsme vlnu prodávali, od příštího roku ji budeme nechávat čistit, barvit a bude k
dispozici v dílničkách,” dodává Pulíček.
Kozy, ovce, lamy, páv, husy, perličky, kachny, oslík, telata a selata, tato všechna zvířata lákají příchozí a zejména děti.
"Jezdíme sem každý rok. Líbí se nám výlet na vláčku ale i to, že děti poznávají hospodářská zvířata,” uvádí paní
Knéřová z Jablonce nad Nisou. Každé zvíře má své využití, dokonce i lamy alpaky. Jejich vlna je považována za
vzácnou a odkupuje se průměrně za cenu 3 000 korun za kilogram.
Kdo nestihne návštěvu letos, nemusí se obávat, že by příští rok byl ochuzen o mláďata. “Nově zde máme několik kusů
přeštických černostrakatých prasat, v příštím roce se tak mohou děti přijít podívat na selátka.
http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/farmu-na-pencine-modernizuji-cekaji-ji-zmeny-20170721.html
http://jablonecky.denik.cz/
7
JABLONEC N. N. - Přes tisíc zájemců si přišlo prohlédnout
nové prostory, které v pátek otevřela jablonecká společnost Kitl.
Symbolického křtu se ujal Miloň Čepelka, člen divadla Járy
Cimrmana, který zároveň uvedl novinku letošního léta, Kitl
Syrob Malinový. Již tradiční Den otevřených sudů byl spojen
také s oslavou 10. narozenin firmy.
Zbrusu novou podnikovou prodejnu a výrobní prostory
představila v pátek společnost Kitl, tradiční jablonecký výrobce
zdravých nápojů. Proměna prostor bývalé teplárny v moderní
potravinářskou výrobu si vyžádala téměř rok práce. „Budova
navazující na prostory naší firmy přestala být původním
majitelem využívána a představovala typický městský
brownifield. Její kompletní rekonstrukce nám umožní rozšířit
výrobní i skladovací plochy a dál navyšovat výrobní kapacitu,“
vysvětlil ředitel firmy Kitl, Jan Vokurka, který veřejnost provedl i
novou podnikovou prodejnou. „Mnozí zákazníci si zvykli chodit
pro naše zboží osobně. Nyní to konečně budou mít s veškerým
komfortem,“ dodal. Kmotrem nových prostor se stal Miloň Čepelka, člen Žižkovského divadla Járy Cimrmana. „Nejdřív
jsem si říkal, co já, co Jára, a co fabrika? Ale pak se ukázalo, že jsem ještě nikdy nekřtil žádnou fabriku. A také jsem si
uvědomil, co mají společného doktor Kittel a Jára Cimrman: svoje životní moto. Všechno dělat pro lidi. Je to heslo
dnes již zprofanované, ale my víme, že jak doktor Kittel, tak Jára se mu nezpronevěřili,“ uvedl Miloň Čepelka a přidal i
vlastní rýmovanou gratulaci. Současně s novými prostory pokřtil také letošní novinku, Kitl Syrob Malinový. Ten je
šestým v řadě ovocných a bylinných sirupů, které společnost Kitl vyrábí. Kromě nich nabízí značka Kitl i bylinná vína,
medoviny, nebo třeba přírodní energetický nápoj Životabudič. Na trhu působí už desátým rokem.
PĚNČÍN - Největší farma chovající kozy v České republKozí farma a
výletní areál Pěnčín jsou oblíbeným turistickým cílem. Ročně sem zavítá
okolo pětadvaceti tisíc návštěvníků. V příštím roce nabídnou ještě více.
Farma slaví úspěch již dvě desítky let, vše začalo u koz, přestože dnes je
tu zvířat mnohem více. "Jako první jsme si sem s manželkou přivezli
autem tři kozy,” vzpomíná s úsměvem majitel Josef Pulíček. Nyní se na
farmě nachází přibližně tisícovka koz včetně mláďat a pět seti ovcí. Zájem
o kvalitní biovýrobky i hospodářská zvířata roste, v roce 2012 byla Kozí
farma Pěnčín dokonce oceněna agrární komorou jako farma roku. Pro
návštěvníky je v těchto dnech připraven bohatý program. Mohou si
prohlédnout celý areál, svézt se vláčkem, zavítat do zemědělského muzea,
navštívit sýrárnu, sklárnu a ve výtvarné dílně si navlékat korálky či si vyrobit mozaiku. V příštím roce by se rodinám i
školám měli věnovat průvodci. "Zatím je prohlídka s průvodcem pouze u sklářské výroby. V příštím roce ovšem budou
lidé obohaceni o odborný výklad u zvířat, kam nyní chodí volně,” říká Pulíček. Děti si navíc budou moci odnést zcela
nové výrobky z ovčí vlny. “Doposud jsme vlnu prodávali, od příštího roku ji budeme nechávat čistit, barvit a bude k
dispozici v dílničkách,” dodává Pulíček.
Kozy, ovce, lamy, páv, husy, perličky, kachny, oslík, telata a selata, tato všechna zvířata lákají příchozí a zejména děti.
"Jezdíme sem každý rok. Líbí se nám výlet na vláčku ale i to, že děti poznávají hospodářská zvířata,” uvádí paní
Knéřová z Jablonce nad Nisou. Každé zvíře má své využití, dokonce i lamy alpaky. Jejich vlna je považována za
vzácnou a odkupuje se průměrně za cenu 3 000 korun za kilogram.
Kdo nestihne návštěvu letos, nemusí se obávat, že by příští rok byl ochuzen o mláďata. “Nově zde máme několik kusů
přeštických černostrakatých prasat, v příštím roce se tak mohou děti přijít podívat na selátka.
http://jablonecky.denik.cz/zpravy_region/farmu-na-pencine-modernizuji-cekaji-ji-zmeny-20170721.html
http://jablonecky.denik.cz/
7