Page 15 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 27/2017
P. 15
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 27/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PEČENÁ KUŘECÍ PRSÍČKA S BORŮVKOVOU NÁPLNÍ
kuřecí maso 600 gramů (prsa), šunka 200 gramů, sýr 200 gramů (plátkový,
např. Eidam, Madeland apod.), borůvky 1 balení (vanička), máslo 2 lžíce,
cukr 1 špetka, pepř bílý (mletý), sůl
Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme a každou porci opatrně naklepeme na tenčí
plát, který osolíme a opepříme.
Polovinu borůvek rozmačkáme se špetkou cukru, soli a pepře a rozložíme na
plátky masa. Borůvky zakryjeme plátky šunky a sýru, maso přeložíme přes
náplň a okraje k sobě sklepneme paličkou nebo spíchneme párátkem.
Naplněné plátky rozložíme do zapékací mísy, potřeme máslem, vložíme do

trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 10 – 15 minut dozlatova. Upečené plněné plátky rozdělíme na talíře,
podlijeme vypečenou šťávou ze zapékací mísy, doplníme je zbylými borůvkami a podáváme s vařenými brambory
nebo rýží.

BORŮVKOVÁ LIMONÁDA
2–3 hrsti čerstvých nebo mražených borůvek, 250 ml brusinkového džusu, 1 litr jakékoli
kupované limonády, kterou mají vaše děti rády, nebo jemně perlivé vody.
Borůvky rozdělte do tvořítek na led, zalijte brusinkovým džusem a nechte přes noc
chladit. Až se rozhodnete limonádu podávat, dejte zmrzlé borůvkové kostky do džbánu a
přelijte oblíbenou limonádou. Nezapomeňte si včas zamrazit borůvkovo-brusinkové
kostky. Děti úplně omámí barva limonády i rozpouštějící se ledové kostky a uvolňující se
modré borůvky. A pochopitelně fantazii se meze nekladou – kostky můžete vyrobit z
citronové šťávy nebo třeba z pomerančového džusu.

ZMRZLINA Z BORŮVEK A LIMETEK
2 limetky, 130 g borůvek, 140 g krupicového cukru, nejlépe hnědého, 200 ml
kokosového krému, 280 ml smetany ke šlehání, hrst borůvek a skrojky limetky
na ozdobu.
Kůru z jedné limetky nastrouhejte najemno a z obou limetek vymačkejte šťávu.
Vlijte ji do kastrůlku a spolu s cukrem zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí.
Přisypte borůvky a dvě minuty povařte, až začnou slupky praskat.
Svařené borůvky vlijte do misky, nejlépe plastové, a přidejte k nim kokosový
krém. Smetanu ušlehejte do polotuha a lehce ji vetřete k borůvkové směsi. Misku vložte na hodinu do mrazáku.
Směs by měla v téhle fázi promrznout asi tři centimetry od okrajů. Vyjměte z mrazáku a prošlehejte, nejlépe
pomocí metly, až bude hmota hladká a krémovitá. Vložte na další hodinu do mrazáku a opět prošlehejte. Potom
hmotu vložte do pevné krabice s víkem a nechte vymrazit do pevna. V mrazáku by měla zmrzlina bez problému
vydržet zhruba měsíc. Před podáváním ji ponechte půl hodiny při pokojové teplotě a podávejte ozdobenou
čerstvými borůvkami a skrojky limetky. Kokosový krém se dá nahradit směsí smetany a 2 lžic strouhaného
kokosu. Radíme ho ale vyzkoušet, protože vedle toho, že je dobrý jako přísada do krémů.

BORŮVKOVÝ KOLÁČ S TVAROHOVOU NÁPLNÍ
mouka pšeničná hladká 400 gramů, tuk 200 gramů (na pečení), cukr moučkový 120
gramů, žloutek 2 kusy, mléko 1 lžíce, šťáva citronová 1 lžička, cukr vanilkový (na
posypání), mouka (na vál), tuk (na vymazání formy), mouka pšeničná hrubá (na
vysypání formy)
Na náplň: tvaroh měkký 500 gramů, borůvky 400 gramů, cukr moučkový 150 gramů,
vejce 2 kusy, máslo 40 gramů, citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
Na drobenku: mouka pšeničná polohrubá 150 gramů, cukr moučkový 150 gramů,
máslo 2 lžíce

Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutky, citronovou šťávu a mléko a vypracujeme hladké
těsto, které necháme hodinu v chladu odpočinout. Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem,
vejci a citronovou kůrou. Za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a dobře promícháme. Borůvky očistíme,
omyjeme a necháme odkapat. Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme
pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech). Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní,
kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví. Všechny přísady
na drobenku smícháme a promneme důkladně prsty. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, poklademe ho
rovnoměrně borůvkami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova.

15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20