Page 11 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 27/2015
P. 11
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PEČENÝ KVĚTÁK V JOGURTOVÉ MARINÁDĚ
1 lžíce rostlinného oleje, 1 hlava květáku, 1 a 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete
nahradit obyčejným bílým jogurtem), 1 lžíce kmínu, 1 lžíce sušeného česneku
(můžete nahradit čerstvým třeným), 1 lžička kari, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře.
Dejte předehřát troubu na 200 °C. Pečicí plech nebo formu lehce vymažte
rostlinným olejem a dejte bokem.
Květák zbavte zelených listů a dřevnatého stonku a omyjte ho
Ve středně velké míse smíchejte jogurt, kmín, česnek, kari, sůl a pepř. Dejte
květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete ze všech stran jogurtovou marinádou. Položte květák na
připravený plech a v předehřáté troubě pečte 30 – 40 minut, až je povrch suchý a lehce opečený a hnědý. Z
marinády se stane kůrka na povrchu květáku. Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte nakrájený na
výřezy (jako koláč). Podávejte nejlépe se zeleným salátem.
MELOUNOVÝ DŽEM
1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného), 1 kg želírovacího cukru, 3 citrony, 2
lžičky mletého zázvoru
Z 1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného) vyberte tmavá jadérka a nakrájejte ji
na kousky. Smíchejte s 1 kg želírovacího cukru 2:1, šťávou a nastrouhanou kůrou ze 3
(bio)citronů (nebo 2–3 lžičkami sušené) zakryjte a nechte asi 4 hodiny stát v chladu. Za
stálého míchání přiveďte k varu a 4–5 minut vařte. Chcete-li, přidejte 2 lžičky mletého zázvoru.
CUKETOVÁ POLÉVKA 2 cukety, 1 kostka bujonu, 1 smetana 30%, 4 lžíce smetany 18%, 500 mililitr vody,
1 svazek petrželové nati, 6 listů bazalky, pepř.
500 ml vody přiveďte k varu a rozpusťte v ní bujón. Pokrájejte cuketu a přidejte ji
do bujónu. Vařte po dobu 10 minut. Nechejte cuketu odkapat a rozmixujte ji s
petrželovou natí a bazalkou. Vraťte cuketu zpět do vývaru, přidejte smetanu,
dochuťte pepřem a přiveďte k varu. Servírujte na hlubokém talíři a každou porci
ozdobte kopečkem zakysané smetany.
NEPEČENÝ MALINOVÝ DORT
200 gramů dětských piškotů, 5 lžic mléka, 25 gramů rostlinného tuku Hera, Heru a
moučkový cukr na vymazání a vysypání formy, 400 gramů malin, 200 gramů
plnotučného tvarohu, 250 mililitrů smetany ke šlehání, 6 lžic cukru, 6 plátků
plátkové želatiny.
Dětské piškoty dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem. Drobečky
zvlhčíme mlékem a smícháme se změklým máslem nebo Herou. Dortovou formu o
průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moučkovým cukrem. Piškotovou hmotu vtlačíme na dno formy,
vytvarujeme asi 2 cm vysoký okraj a dáme do lednice ztuhnout. Tvaroh smícháme s 5 lžícemi cukru (podle chuti
můžeme osladit i více), přidáme citronovou šťávu a utřeme dohladka. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme
do náplně, kterou rovnoměrně rozetřeme na piškotový korpus. Moučník dáme opět ztuhnout do lednice. Želatinu
namočíme do vody a připravíme dle návodu. Maliny očistíme, omyjeme a necháme okapat na sítku. Třetinu jich
odložíme stranou, zbytek rozmixujeme se lžící cukru. Do rozmixovaných malin vmícháme rozpuštěnou želatinu a
rovnoměrně jimi přelijeme náplň. Povrch uhladíme a opět dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny. Před
podáváním dort ozdobíme zbylými malinami a podáváme.
MELOUNOVO-OKURKOVÁ LIMONÁDA
med 1/4 hrnku, bazalka 2 hrnky (citronová nebo thajská, jen lístky), meloun vodní 1/2 kusu
(středně velký, ideálně bezpeckatý), okurka salátová 2 kusy (hadovky), šťáva limetková (ze 2
limetek), led. Na ozdobení: okurka salátová (oloupaná, nakrájená na kostky), meloun vodní
(dužnina nakrájená na kostky), bazalka (čerstvá, lístky)
Do kastrolu nalijeme med, přidáme 4 hrnky vody a bazalku a přivedeme k varu. Kastrol
odstavíme z ohně, nálev necháme vychladnout a odstraníme z něj bazalku. Melounovou dužninu
zbavíme pecek a nakrájíme ji na větší kousky. Okurky oloupeme a také nakrájíme na kousky.
Obojí pak po částech rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto tak, abychom získali co
nejvíce tekutiny. Připravený melounovo-okurkový džus nalijeme do džbánku nebo karafy,
přidáme vychladlý medový nálev a limetkovou šťávu, promícháme a necháme alespoň 30 minut nebo ještě lépe
přes noc vychladit. Před podáváním limonádu dobře promícháme, rozlijeme do sklenic s ledem, koskami melounu
a okurky a každou sklenici ozdobíme lístky bazalky.
11
PEČENÝ KVĚTÁK V JOGURTOVÉ MARINÁDĚ
1 lžíce rostlinného oleje, 1 hlava květáku, 1 a 1/2 hrnku řeckého jogurtu (můžete
nahradit obyčejným bílým jogurtem), 1 lžíce kmínu, 1 lžíce sušeného česneku
(můžete nahradit čerstvým třeným), 1 lžička kari, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře.
Dejte předehřát troubu na 200 °C. Pečicí plech nebo formu lehce vymažte
rostlinným olejem a dejte bokem.
Květák zbavte zelených listů a dřevnatého stonku a omyjte ho
Ve středně velké míse smíchejte jogurt, kmín, česnek, kari, sůl a pepř. Dejte
květák do mísy a štětcem nebo rukama ho potřete ze všech stran jogurtovou marinádou. Položte květák na
připravený plech a v předehřáté troubě pečte 30 – 40 minut, až je povrch suchý a lehce opečený a hnědý. Z
marinády se stane kůrka na povrchu květáku. Nechte květák 10 minut vychladnout. Servírujte nakrájený na
výřezy (jako koláč). Podávejte nejlépe se zeleným salátem.
MELOUNOVÝ DŽEM
1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného), 1 kg želírovacího cukru, 3 citrony, 2
lžičky mletého zázvoru
Z 1 kg dužiny melounu (cca 1,75 kg neočištěného) vyberte tmavá jadérka a nakrájejte ji
na kousky. Smíchejte s 1 kg želírovacího cukru 2:1, šťávou a nastrouhanou kůrou ze 3
(bio)citronů (nebo 2–3 lžičkami sušené) zakryjte a nechte asi 4 hodiny stát v chladu. Za
stálého míchání přiveďte k varu a 4–5 minut vařte. Chcete-li, přidejte 2 lžičky mletého zázvoru.
CUKETOVÁ POLÉVKA 2 cukety, 1 kostka bujonu, 1 smetana 30%, 4 lžíce smetany 18%, 500 mililitr vody,
1 svazek petrželové nati, 6 listů bazalky, pepř.
500 ml vody přiveďte k varu a rozpusťte v ní bujón. Pokrájejte cuketu a přidejte ji
do bujónu. Vařte po dobu 10 minut. Nechejte cuketu odkapat a rozmixujte ji s
petrželovou natí a bazalkou. Vraťte cuketu zpět do vývaru, přidejte smetanu,
dochuťte pepřem a přiveďte k varu. Servírujte na hlubokém talíři a každou porci
ozdobte kopečkem zakysané smetany.
NEPEČENÝ MALINOVÝ DORT
200 gramů dětských piškotů, 5 lžic mléka, 25 gramů rostlinného tuku Hera, Heru a
moučkový cukr na vymazání a vysypání formy, 400 gramů malin, 200 gramů
plnotučného tvarohu, 250 mililitrů smetany ke šlehání, 6 lžic cukru, 6 plátků
plátkové želatiny.
Dětské piškoty dáme do mikrotenového sáčku a rozdrtíme válečkem. Drobečky
zvlhčíme mlékem a smícháme se změklým máslem nebo Herou. Dortovou formu o
průměru 22 cm vymažeme tukem a vysypeme moučkovým cukrem. Piškotovou hmotu vtlačíme na dno formy,
vytvarujeme asi 2 cm vysoký okraj a dáme do lednice ztuhnout. Tvaroh smícháme s 5 lžícemi cukru (podle chuti
můžeme osladit i více), přidáme citronovou šťávu a utřeme dohladka. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme
do náplně, kterou rovnoměrně rozetřeme na piškotový korpus. Moučník dáme opět ztuhnout do lednice. Želatinu
namočíme do vody a připravíme dle návodu. Maliny očistíme, omyjeme a necháme okapat na sítku. Třetinu jich
odložíme stranou, zbytek rozmixujeme se lžící cukru. Do rozmixovaných malin vmícháme rozpuštěnou želatinu a
rovnoměrně jimi přelijeme náplň. Povrch uhladíme a opět dáme do lednice ztuhnout alespoň na dvě hodiny. Před
podáváním dort ozdobíme zbylými malinami a podáváme.
MELOUNOVO-OKURKOVÁ LIMONÁDA
med 1/4 hrnku, bazalka 2 hrnky (citronová nebo thajská, jen lístky), meloun vodní 1/2 kusu
(středně velký, ideálně bezpeckatý), okurka salátová 2 kusy (hadovky), šťáva limetková (ze 2
limetek), led. Na ozdobení: okurka salátová (oloupaná, nakrájená na kostky), meloun vodní
(dužnina nakrájená na kostky), bazalka (čerstvá, lístky)
Do kastrolu nalijeme med, přidáme 4 hrnky vody a bazalku a přivedeme k varu. Kastrol
odstavíme z ohně, nálev necháme vychladnout a odstraníme z něj bazalku. Melounovou dužninu
zbavíme pecek a nakrájíme ji na větší kousky. Okurky oloupeme a také nakrájíme na kousky.
Obojí pak po částech rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto tak, abychom získali co
nejvíce tekutiny. Připravený melounovo-okurkový džus nalijeme do džbánku nebo karafy,
přidáme vychladlý medový nálev a limetkovou šťávu, promícháme a necháme alespoň 30 minut nebo ještě lépe
přes noc vychladit. Před podáváním limonádu dobře promícháme, rozlijeme do sklenic s ledem, koskami melounu
a okurky a každou sklenici ozdobíme lístky bazalky.
11