Page 23 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2018
P. 23
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 25/2018

HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem

Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně, takže po celý rok.
Dejte si příště bacha na kříště…!

Krásný a ztepilý hřib kříšť přiláká pozornost snad každého houbaře. Ne každý si ale uvědomí, že tento nádherný hřib,
který láká k nádechu a sehnutí se i tělnatější jedince může zkazit smaženici z ostatních nasbíraných hub. Jedna menší
plodnice hřibu kříště to ale dokáže. Je totiž odporně hořký. Podívejte se na následující fotografie, všechny byly poří-
zeny v nedávné minulosti v našich lokalitách. Takže – viz titulek…

Pro zajímavost: Některé prameny uvádějí že:
- Mladé plodnice tolik hořké nejsou.
- Sušením, nebo delším varem hořkost zmizí.
- Dle odborné literatury je i mírně jedovatý, ale asi není nebezpečný, nikdo jej nepolkne.

Protože s přibývajícím věkem věřím jen tomu, „na co si sáhnu“, vyzkoušel jsem si to a uvádím vlastní zkuše-
nost, nepotvrzenou žádnou vědeckou prací:
- I malá mladá plodnice je pro mě při ochutnání „fujtablová“.
- Pokrájené kříště jsem vydusil a dále povařil asi hodinu. Ochutnal, vyplivl, následující panák fernetu pro spra-
vení chuti mi připadal jako přeslazená griotka…
- Kříště jsem pokrájel, usušil do křupava a ochutnal - (další panák). Pro jistotu uložil sušené kříště do sklenice –
ochutnal za rok a – teprve pak vyhodil.
Mez vnímání chuti – i té hořké - má sice každý člověk posazenou jinde, ale přes to … Raději ten „výji-
mečně hořký“…

Text a foto: Petr Hampl

23
   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28