Page 9 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2017
P. 9
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2017
ZE SVĚTA
ŽELEZNÝ BROD - V Železném Brodě po Jizeře proplula v sobotu 17. června tradiční neckyáda.
Nepřálo ale moc počasí, i proto se na akci přišel podívat jen zlomek návštěvníků než loni. Po Jizeře plula gejša, vodník nebo
babičky na křeslech. V cíli pod mostem hrála country kapela Kapelníci.
ROHOZEC – Trh kritizuje české pivovary, že naše pivo začíná být nudné a žádá si osvěžení portfolia.
Alespoň to tak reprodukuje rohozecký sládek Zdeněk Rezka. On sám si to ale nemyslí: „České pivo je
světová klasika a to člověka neznudí." Jenže vznik množství minipivovarů s sebou přinesl také nabídku
nepřeberného množství chutí. A tedy samosebou i různých chmelů a dalších ingrediencí. Ani rohozečtí
nechtěli zůstat pozadu, ale vsadili na řemeslné pivo. Tím je Prometeus. Od pondělí půjde do sítě. Lidé jej
oficiálně ochutnají v sobotu na jubilejních 20. Slavnostech piva Skalák v Rohozci, které začínají ve 13
hodin. Vystoupí: Michal David revival, Keks, Lucie revival, Realita rock, Soumrak band a Kern. Soutěže i
závěrečný ohňostroj.
ZA VŠECHNO MŮŽE DIOVA ZLOST
„Naši kamarádi horolezci byli na Kazbegu a viděli tam divoký chmel. To byl první impuls. Čeští chmelaři z
této hory naklonovali divoký chmel na odrůdu sládek," popsal počátek zrodu nového piva. Jde tedy o
polodivokou odrůdu kulturního chmele. Díky tomu získalo aromatickou kořeněnou příchuť.
„Jedeme ale klasikou, spodním kvašením," dodal sládek. Současně také použili atypický červený slad s
přídavkem kararedu. Ten zlatavý moc zbarví hnědočervena. Současně upozornil, že novým pivem
Prometeus dokáží kritikům, že i v českém ráji umí uvařit něco odlišného od běžného standartu. A proč se
jmenuje Prometeus? „V Kazbegu byl Prometeus přikován přece ke skále," dodal podsládek Tomáš Thér.
JEN ŘEMESLO – ŽÁDNÁ MASOVÁ PRODUKCE
V Rohozci zatím uvařili jeden tank. Polovina je v sudech, polovina v lahvích. „Proto mu říkáme řemeslné
pivo. Nikdy ho nebudeme dělat na veliko. Jen pro fajnšmekry a na zpestření," dodal šéf pivovaru
František Jungman.
http://jablonecky.denik.cz/
9
ZE SVĚTA
ŽELEZNÝ BROD - V Železném Brodě po Jizeře proplula v sobotu 17. června tradiční neckyáda.
Nepřálo ale moc počasí, i proto se na akci přišel podívat jen zlomek návštěvníků než loni. Po Jizeře plula gejša, vodník nebo
babičky na křeslech. V cíli pod mostem hrála country kapela Kapelníci.
ROHOZEC – Trh kritizuje české pivovary, že naše pivo začíná být nudné a žádá si osvěžení portfolia.
Alespoň to tak reprodukuje rohozecký sládek Zdeněk Rezka. On sám si to ale nemyslí: „České pivo je
světová klasika a to člověka neznudí." Jenže vznik množství minipivovarů s sebou přinesl také nabídku
nepřeberného množství chutí. A tedy samosebou i různých chmelů a dalších ingrediencí. Ani rohozečtí
nechtěli zůstat pozadu, ale vsadili na řemeslné pivo. Tím je Prometeus. Od pondělí půjde do sítě. Lidé jej
oficiálně ochutnají v sobotu na jubilejních 20. Slavnostech piva Skalák v Rohozci, které začínají ve 13
hodin. Vystoupí: Michal David revival, Keks, Lucie revival, Realita rock, Soumrak band a Kern. Soutěže i
závěrečný ohňostroj.
ZA VŠECHNO MŮŽE DIOVA ZLOST
„Naši kamarádi horolezci byli na Kazbegu a viděli tam divoký chmel. To byl první impuls. Čeští chmelaři z
této hory naklonovali divoký chmel na odrůdu sládek," popsal počátek zrodu nového piva. Jde tedy o
polodivokou odrůdu kulturního chmele. Díky tomu získalo aromatickou kořeněnou příchuť.
„Jedeme ale klasikou, spodním kvašením," dodal sládek. Současně také použili atypický červený slad s
přídavkem kararedu. Ten zlatavý moc zbarví hnědočervena. Současně upozornil, že novým pivem
Prometeus dokáží kritikům, že i v českém ráji umí uvařit něco odlišného od běžného standartu. A proč se
jmenuje Prometeus? „V Kazbegu byl Prometeus přikován přece ke skále," dodal podsládek Tomáš Thér.
JEN ŘEMESLO – ŽÁDNÁ MASOVÁ PRODUKCE
V Rohozci zatím uvařili jeden tank. Polovina je v sudech, polovina v lahvích. „Proto mu říkáme řemeslné
pivo. Nikdy ho nebudeme dělat na veliko. Jen pro fajnšmekry a na zpestření," dodal šéf pivovaru
František Jungman.
http://jablonecky.denik.cz/
9