Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2016
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 23/2016

RADY BABKY KOŘENÁŘKY

MAŘINKA VONNÁ
lidové názvy: mařenka, božec, voňavý svízel,
valdmajstr, asparelka, asparulka, bylina
májová, drobňava, lipkavec, marunka
májová, marynka vonná, mařena, planá
mořena, voňavka, svízel vonný
Mařinka je vytrvalá rostlina 10 - 30 cm
vysoká. Má slabé větvené oddenky s četnými
přímými čtyřhrannými lodyhami a s bohatými
nepravými přesleny lysých kopinatých listů s
drsným okrajem a krátkou osinkou na špičce.
Na koncích lodyh vyrůstá vidlanovitá lata s
drobnými bílými kvítky. Květy mají trubkovitě
zvonovité a do poloviny rozeklané čtyřcípé
koruny a jsou oboupohlavné. Plodem je
kulatá dvojnažka se štětinkovitými háčky,
které se přichytávají k srsti zvířat a také na oděv člověka. Kvete od května do června a při pomačkání a sušení
silně voní kumarinem.
Mařinka často tvoří souvislé porosty na rozsáhlých plochách. Roste především v bukových a habrových lesích.
Dává přednost kyselejším půdám a stinným listnatým lesům.

Kumarin, terpenický glykosid asperulosid, třísloviny, organické kyseliny, hořčiny, vitamín C, silice a amid kyseliny
nikotinové. Má sladkou vůni, snadno rozpoznatelnou jako vůně čerstvě pokosené trávy.

Sbíráme nať krátce před rozkvětem nebo na počátku květu během května a června, nejlépe kolem poledne.
Mařinku sbíráme opatrně, protože se snadno vytrhává ze země i s kořeny, proto ji raději žneme srpem nebo
stříháme těsně nad zemí. Sušíme ji rychle, nejlépe umělým teplem, při maximální teplotě 35°C. Přirozeným

teplem ji sušíme ve vzdušné a suché místnosti na sušících platech a při sušení ji
obracíme. Dobře usušená rostlina má původní barvu, hořce kořenitou chuť a voní
kumarinem. Skladujeme ji v dobře uzavřených vzduchotěsných tmavých sklenicích.

Obsahuje zejména kumarinové glyklosidy (z nichž se uvolňuje kumarín), glykosid
asperulosid, třísloviny, hořčiny, organické kyseliny, vitamín C, silici, amid kyseliny
nikotinové. Obsah účinných látek je největší na jaře, na podzim klesne asi na jednu
šestinu.
Sbíranou částí je kvetoucí nať (Herba matrisylvae, Herba asperulae), sbírá se na
počátku květu (v květnu). Suší se co nejrychleji ve stínu, při umělém sušení za
teplot do 40 °C. Při neopatrném sušení droga snadno hnědne. Uchovávat je třeba ji
v dobře uzavřených nádobách tak, aby byla chráněna před světlem.

Droga má poměrně silný uklidňující účinek, působí mírně močopudně,
příznivě působí při střevních bolestech z nadýmání, ledvinových
kamenech, působí proti křečím, hlavně se užívá však při nespavosti,
přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového
původu. Fermentací kumarinu vzniká dikumarol, který výrazně snižuje srážlivost krve, čehož se využívá při
léčbě trombóz, zánětu křečových žil, hemeroidů či následků srdečních infarktů.
Drogu je možno podávat jen krátkodobě a v přiměřených dávkách. Při předávkování se mohou objevit bolesti
hlavy, zvracení, závratě, v extrémních případech může dojít k zástavě dechu a smrti. Při dlouhodobém podávání
může dojít k poškození jater. Z těchto důvodů je svízel vonný jen zřídka podáván samostatně, obvykle je přidáván
do směsí.

Čerstvá i sušená si dlouho uchovává krásnou vůni, pro kterou je velmi oblíbená. Její aroma se používá i při výrobě
alkoholických nápojů.

Mařinkové mléko s medem
Mléko - 2 dl (můžeme použít i zdravější variantu mléko rostlinné - ovesné, rýžové, sójové) ochutíme medem a
namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit a
podáváme jako večerní nápoj.

18
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23