Page 20 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 21/2018
P. 20
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 21/2018
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
SIRUP Z KVĚTŮ LÍPY
Patří do rodiny medů z bylinek a květin, které se těší velké popularitě – z pampelišek,
chudobek, meduňky.
50 dkg lipového květu, šťáva ze 7 citronů, 4 litry vody, 4 kg cukru
Natrhané květy rozložte na pár hodin na plech nebo noviny, aby vylezl veškerý hmyz. Květy
můžete opláchnout, kromě hmyzu a prachu ale opláchnete i pyl. Celý proces však tak
urychlíte. Dejte květy do velké nádoby, přidejte na kolečka nakrájený citron nebo citron
vymačkejte, zalijte převařenou, zchladlou vodou a nechte 24 hodin louhovat. Přeceďte přes
gázu nebo přes plátýnko, květy vymačkejte a dejte pomalu vařit, abyste získali
požadovanou hustotu. Vlijte do sklenic, zavíčkujte a uložte ideálně na chladné, studené
místo.
LIMONÁDA Z LIPOVÉHO KVĚTU
Připravte si velkou sklenici, ideálně pětilitrovku od okurek, lipový květ dle velikosti sklenice, citron, cukr, převařenou
studenou vodu
Skládejte střídavě květ lípy, kolečka citronu a prosypávejte cukrem. Poté zalijte studenou převařenou vodou. Sklenici
zadělejte. Nechte louhovat týden. Poté zceďte, uchovávejte v chladu. Servírujte studené. Cukr je konzervant, tedy s
ním extrémně nešetřete, na druhou stranu to s ním nepřežeňte, nevyrábíte sirup, ale limonádu. Výsledný produkt proto
můžete ještě dosladit.
LIPOVÉ BONBONY PROTI KAŠLI
120 g medu, 100 g cukru krystal, 2 lžíce velmi silného lipového čaje (ideálně z čerstvých květů), šťávu z poloviny
citronu
Vše smíchejte a dejte vařit na mírný oheň, dokud směs nezhoustne tak, že vám lžička směsi na talířku ztuhne. Pak
směs vylijte na mokré prkénko, nakrájete na kostičky a nechte ztuhnout. Dejte do krabičky nebo pytlíčku a máte
bonbony na chuť anebo proti kašli.
PEČENÝ GULÁŠ V TROUBĚ
1 kg vepřové plece, 3 ks vetší cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky
gulášového koření, 3 lžíčky sladké mleté papriky, 3 lžíce solamylu, 2 kostky
masoxu nebo vývar, 1 feferonka (nebo 1/2 lžičky čilli koření), 1 litr vody, sůl,
pepř, majoránka.
Maso a cibuli zprudka orestujeme na pánvi, česnek nakrájíme a důkladně
smícháme s masem a ostatními surovinami.
Masoxy rozpustíme v 1 lirtu vody. Všechno dáme do pekáče, zalijeme
rozpuštěným masoxem. Důkladně pekáč přikryjeme alobalem. Pečeme 1,5
hodiny v troubě při teplotě 250 st. Po dobu pečení alobal nesundáváme a ani nemícháme!
LETNÍ DORT
Těsto: 150 g mrkve, 1 ks zelené jablko, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 50 g
hnědého cukru, 2 vejce, vanilka, nastrouhaná kůra z jednoho velkého pomeranče, 2
lžíce celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Náplň: 1 vejce, 90 g moučkového cukru, kůra z jednoho pomeranče, 400 g čerstvého
sýra nebo tvarohu, 1 balení želatiny v prášku, 4 lžíce pomerančového džusu. Na
ozdobení: smetana ke šlehání
Mrkev a jablko nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nasekané vlašské ořechy a
dobře promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem do pěny, přidáme vanilku,
pomerančovou kůru a smícháme s první směsí. Nakonec přidáme mouku smíchanou s
práškem do pečiva. Takto připravené těsto vylijeme do dortové formy, kterou si
vyložíme papírem. Pečeme při 180 stupňů něco více než půl hodinu. Upečené a
vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme pomerančovou kůru a
postupně přidáváme sýr nebo tvaroh. Želatinu v prášku zalijeme džusem, necháme chvíli nabobtnat. Pak ji dáme na
oheň a chvíli ohřejeme, aby se želatina rozpustila, nesmí se vařit! Pomalu přidáváme k sýrové směsi a promícháme.
Na dno dortové formy uložíme polovinu upečeného těsta, natřeme nádivku a přiložíme druhou polovinou těsta. Mírně
přitlačíme a necháme vychladnout. Ozdobíme podle fantazie, nejlépe vyšlehanou šlehačkou.
20
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
SIRUP Z KVĚTŮ LÍPY
Patří do rodiny medů z bylinek a květin, které se těší velké popularitě – z pampelišek,
chudobek, meduňky.
50 dkg lipového květu, šťáva ze 7 citronů, 4 litry vody, 4 kg cukru
Natrhané květy rozložte na pár hodin na plech nebo noviny, aby vylezl veškerý hmyz. Květy
můžete opláchnout, kromě hmyzu a prachu ale opláchnete i pyl. Celý proces však tak
urychlíte. Dejte květy do velké nádoby, přidejte na kolečka nakrájený citron nebo citron
vymačkejte, zalijte převařenou, zchladlou vodou a nechte 24 hodin louhovat. Přeceďte přes
gázu nebo přes plátýnko, květy vymačkejte a dejte pomalu vařit, abyste získali
požadovanou hustotu. Vlijte do sklenic, zavíčkujte a uložte ideálně na chladné, studené
místo.
LIMONÁDA Z LIPOVÉHO KVĚTU
Připravte si velkou sklenici, ideálně pětilitrovku od okurek, lipový květ dle velikosti sklenice, citron, cukr, převařenou
studenou vodu
Skládejte střídavě květ lípy, kolečka citronu a prosypávejte cukrem. Poté zalijte studenou převařenou vodou. Sklenici
zadělejte. Nechte louhovat týden. Poté zceďte, uchovávejte v chladu. Servírujte studené. Cukr je konzervant, tedy s
ním extrémně nešetřete, na druhou stranu to s ním nepřežeňte, nevyrábíte sirup, ale limonádu. Výsledný produkt proto
můžete ještě dosladit.
LIPOVÉ BONBONY PROTI KAŠLI
120 g medu, 100 g cukru krystal, 2 lžíce velmi silného lipového čaje (ideálně z čerstvých květů), šťávu z poloviny
citronu
Vše smíchejte a dejte vařit na mírný oheň, dokud směs nezhoustne tak, že vám lžička směsi na talířku ztuhne. Pak
směs vylijte na mokré prkénko, nakrájete na kostičky a nechte ztuhnout. Dejte do krabičky nebo pytlíčku a máte
bonbony na chuť anebo proti kašli.
PEČENÝ GULÁŠ V TROUBĚ
1 kg vepřové plece, 3 ks vetší cibule, 5 stroužků česneku, 2 lžičky
gulášového koření, 3 lžíčky sladké mleté papriky, 3 lžíce solamylu, 2 kostky
masoxu nebo vývar, 1 feferonka (nebo 1/2 lžičky čilli koření), 1 litr vody, sůl,
pepř, majoránka.
Maso a cibuli zprudka orestujeme na pánvi, česnek nakrájíme a důkladně
smícháme s masem a ostatními surovinami.
Masoxy rozpustíme v 1 lirtu vody. Všechno dáme do pekáče, zalijeme
rozpuštěným masoxem. Důkladně pekáč přikryjeme alobalem. Pečeme 1,5
hodiny v troubě při teplotě 250 st. Po dobu pečení alobal nesundáváme a ani nemícháme!
LETNÍ DORT
Těsto: 150 g mrkve, 1 ks zelené jablko, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 50 g
hnědého cukru, 2 vejce, vanilka, nastrouhaná kůra z jednoho velkého pomeranče, 2
lžíce celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva.
Náplň: 1 vejce, 90 g moučkového cukru, kůra z jednoho pomeranče, 400 g čerstvého
sýra nebo tvarohu, 1 balení želatiny v prášku, 4 lžíce pomerančového džusu. Na
ozdobení: smetana ke šlehání
Mrkev a jablko nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nasekané vlašské ořechy a
dobře promícháme. Vejce vyšleháme s hnědým cukrem do pěny, přidáme vanilku,
pomerančovou kůru a smícháme s první směsí. Nakonec přidáme mouku smíchanou s
práškem do pečiva. Takto připravené těsto vylijeme do dortové formy, kterou si
vyložíme papírem. Pečeme při 180 stupňů něco více než půl hodinu. Upečené a
vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme pomerančovou kůru a
postupně přidáváme sýr nebo tvaroh. Želatinu v prášku zalijeme džusem, necháme chvíli nabobtnat. Pak ji dáme na
oheň a chvíli ohřejeme, aby se želatina rozpustila, nesmí se vařit! Pomalu přidáváme k sýrové směsi a promícháme.
Na dno dortové formy uložíme polovinu upečeného těsta, natřeme nádivku a přiložíme druhou polovinou těsta. Mírně
přitlačíme a necháme vychladnout. Ozdobíme podle fantazie, nejlépe vyšlehanou šlehačkou.
20