Page 21 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2017
P. 21
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 20/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

SELSKÁ OMELETA
Osmahneme brambory a cibuli nakrájenou na kolečka. Vejce rozšleháme a přidáme usekaný
popenec, okořeníme a nalijeme na pánev.
Pomalu pečena na pánvi po obou stranách.

PAPRIKOVÁ POMAZÁNKA S POPENCEM
4 ks masitých paprik (červená, žlutá, zelená a oranžová), 3 ks stroužky česneku, 1 ks
červené cibule, 1 ks mrkve, 1 ks pomazánkové máslo, hrst popence, šťáva z citronu,
mletá paprika, sůl, pepř.
Papriky zbavené jadřinců nakrájíme na kusy, něco necháme bokem na ozdobu. Ostatní
suroviny mimo másla dáme do stroje a vše nasekáme na jemno, pak přecedíme a
vymačkáme přebytečnou šťávu. Směs vrátíme do stroje, přidáme máslo a dochutíme,
rozmixujeme do hladké pomazánky.

BRAMBOROVÝ SALÁT
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme a uvaříme několik vajec natvrdo. Cibuli
nakrájíme na větší kostky a vhodíme do vařící vody. Ihned odstavíme, necháme stát
asi 3-5 minut a slejeme. Připravíme nálev z octa, soli a cukru (můžeme část octa
nahradit vínem). Nálevu připravujeme málo - musí se všechen vsáknout do brambor.
Vychladlé brambory smícháme s vychladlou cibulí a zalejeme nálevem. Vmícháme
nadrobno nasekaný popenec, opepříme a dobře promícháme. Navrch salátu
nasypeme nadrobno nakrájená vejce a necháme uležet v chladničce.
PLNĚNÉ BRAMBORY
V troubě upečeme brambory se slupkou do poloměkka. Vydlabeme. Náplň: brambory
(vydlabaná hmota), tavený sýr, popenec, máslo, utřený česnek, vejce. Naplnit, 20 min.
zapéct. Na jednu osobu 3 brambory.

ZELENÁ JARNÍ POLÉVKA
3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 menší cibule, jemně nasekaná, 1 l zeleninového
vývaru, 90 g violky vonné, 90 g listů popence, drcené, 90g divokého jahodníku, drcené,
2 žloutky, sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Rozpustíme máslo na pánvi, přidáme cibuli a smažíme přibližně 4 minuty nebo do
sklovata. Poprášíme moukou a vymícháme jíšku. Za stálého míchání děláme 2 minuty,
přilijeme vývar a rozšleháme do hladka. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme asi 10 minut. Přidáme drcené
byliny, zamícháme vaříme ještě 5 minut. Žloutky rozbijeme do mísy, přidáme naběračku vývaru a rozšleháme.
Nalijeme směs se žloutky zpět do polévky opět rozšleháme. Zahřejeme, ale polévka se nesmí již vařit. Okořeníme
a rozdělíme do čtyř předehřátých polévkových misek a podáváme.
BRAMBORÁK S POPENCEM A VEJCEM
4 ks vejce, mletý pepř, 3 lžíce polohrubé mouky, 4 ks brambor, sůl, drcený kmín, 4 lžíce
popence, 4 plátky šunky, mletá červená paprika, 4 plátky sýra
Brambory očistíme, nastrouháme nahrubo, osolíme, opepříme a zamícháme do nich
mouku a popenec.
Na pánvi rozpálíme tuk a z těsta na něm vytvarujeme 4 vyšší bramboráčky. Opečeme z
obou stran. Seshora uděláme do bramboráku díru, do níž vyklepneme vajíčko. To osolíme,
mírně opepříme, posypeme kmínem a paprikou, přeložíme plátkem šunky a proužky sýra,
přiklopíme poklicí a dopečeme. Hotový bramborák posypeme trochou sekaného popence.

JEDNODUCHÝ TVAROHOVÝ DORTÍK
3 vejce, 120 g čokolády (bílá nebo mléčná), 120 g tvarohu
Rozdělíme si žloutky od bílků, misku s bílky dáme zatím do lednice. Ve
vodní lázni rozehřejeme čokoládu, po jejím vychladnutí přidáme tvaroh a
žloutky. Z bílků si ušleháme sníh, který do připravené směsi v mícháme.
Do formy si připravíme pečící papír potřený olejem a vlijeme těsto.
Formu vložíme na hluboký plech s horkou vodou. Zapékáme v troubě na
170 °C 15 min., dále na 160°C opět 15 min. Poté cheesecake necháme v troubě dalších 15 min dojít.

21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26