Page 13 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 18/2015
P. 13
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

JARNÍ SALÁT Z MÁJOVEK
300 g májovek, 100 g naklíčeného munga, 100 g eidamu, 1 svazek ředkviček, 1 ks
červené papriky, 1 ks kostky masoxu, olivový olej, citronová štáva, pepř, sůl.
Májovky očistíme a uvaříme v mírně osolené vodě do měkka, slijeme je,
propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, papriku na kostičky, eidam na slabé
proužky, vše promícháme a nakonec přidáme naklíčené mungo.
Připravíme zálivku; nastrouháme kostičku masoxu, kterou promícháme z 5 lžícemi
olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zálivkou přelijeme
ostatní suroviny, salát dochutíme pepřem a solí, necháme vychladit.

KUŘECÍ ŠNECI S ROZMARÝNEM
kuřecí maso - 4 kusy (větší prsa), olej olivový - 5 lžic, hořčice hrubozrnná - 4 lžíce,
slanina - 8 plátků (větší plátky, libovější), rozmarýn- 8 snítek (jen špičky, bez větviček).
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a každé rozkrojíme na dva stejné plátky, které zlehka z
obou stran naklepeme (nejlépe jen hranou dlaně). Potřeme je olejem smíchaným s
hořčicí, na každý plátek položíme plátek slaniny a rozmarýnovou špičku a vše stočíme
do roládky. Každou roládku překrojíme příčně na dvě poloviny a vzniklé šnečky
napícháme naplocho na grilovací jehly. Pokud máte dřevěné jehly, namočte je předem
do vody, aby nezačaly při grilování hořet. Vložíme je na středně rozpálený gril a
grilujeme z každé strany asi 8 minut.

LOUPÁČKY PLNĚNÉ JAHODOVOU MARMELÁDOU
Na těsto: 800 g hladké mouky, 140 g rozpuštěného másla, 80 g moučkového
cukru, 20 g droždí, 350 ml mléka,
2 sáčky vanilkového cukru, 2 ks žloutky, citronová kůra, špetka soli
Ostatní: bílek na potření, mák na posypání, marmeláda
Do pekárny dáme všechny suroviny na těsto a necháme ho zpracovat, nebo těsto
můžeme vymíchat ručně, necháme vykynout, až zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté
těsto rozdělíme na 4 části, každou vyválejte a rozdělte na čtyři další části (pokud
chcete velké loupáky) nebo osm částí (pak budete mít menší loupáčky). Z této

dávky bude 32 ks. Můžete ihned potřít marmeládou a zamotat a to od širokého konce k užšímu, ale hezčí
loupáčky získáte tak, že každý díl ještě rozválíte na tenko pomocí válečku, potom pomocí hrany ruky válejte od
široké strany a zamotejte krásný loupák ... tento způsob můžete využít i při tvarování rohlíků, mírně zahněte.
Můžete vytvořit rohlíky, na pečicím papíru je šoupnout do lednice a ráno jen upéct, nebo loupáčky dejte na pečící
papír, potřete rozšlehaným bílkem a posypte mákem. Pečeme v troubě na 175 °C až loupáky dostanou pěknou
barvu. Plníme li loupáčky marmeládou, je lepší marmeládu zahustit pudinkovým práškem nebo podrcenými
piškoty. Když chcete plnit loupáčky nutellou, nebo jiným čokokrémem, tak si jemně obalte kousky z nutelly v
hladké mouce a dejte do mrazáku tj. než si začnete chystat těsto na loupáčky, potom naplníme loupáčky a
potřeme okraje celého loupáčku rozšlehaným vejcem. Při smotávání loupáčků těsto opatrně natahujeme. Na
plechu potřeme vejcem a trochu posypeme mákem. Když doděláme poslední loupáček, tak dáme první plech s
loupáčkama do studené elektr. trouby a teprve zapneme (250 st.) První loupáčky kynou v troubě, nemohou se
nechat kynout klasicky, protože by náplň rozmrzla. Tento postup je ověřený! Loupáčky jsou po upečení krásné a
velmi dobré.

MAKOVNÍK
2 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mléka, 1 hrnek oleje, 1,5 hrnku celého máku, 1,5
hrnku cukru, 2-3 ks vejce, 1 lžička sody, 1 sáček prášek do pečiva, pikantní
marmeláda, papír na pečení
Na polevu: 300 g moučkového cukru, 2 ks bílky, šťáva ze 2 kusů citronů
Z výše uvedených ingrediencím vymícháme těsto, které rozprostřeme na plech
vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 min,
podle toho jak vám peče trouba. Ještě horký makovník potřeme marmeládou. Na
povrch dezertu naneseme citronovo-bílkovou polevu připravenou z cukru
utřeného se šťávou z citronů a dvou bílků. Nakonec dezert pokapeme marmeládou a vidličkou uděláme ozdobný
mramor, necháme zaschnout.

13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18