Page 19 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 16/2017
P. 19
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 16/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

KŘUPAVÉ BRAMBOROVÉ LUPÍNKY
Sůl, tymián - 2 snítky, olej olivový- 4 lžíce, sýr Parmazán -50 gramů, brambory - 400 gramů
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na plátky, propláchneme je studenou vodou,
osušíme v papírové utěrce a rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Plátky
pokapeme olejem, posypeme parmazánem, lístky tymiánu a osolíme. Vše zakryjeme listem
papíru na pečení a zatížíme druhým plechem. Lupínky pečeme v troubě při 160°C asi 20
minut, poté odkryjeme a pečeme dalších 15 minut.

BRAMBOROVÝ SALÁT S ČERSTVÝM KORIANDREM
brambory - 1 kilogram, kmín římský - 1 lžička, šťáva z 1 citronu, česnek - 1 stroužek, koriandr 1 svazek (čerstvý),

olej olivový - 5 lžic, pepř mletý, sůl
Oloupeme česnek a nasekáme. Vymačkáme šťávu z citronu. Z koriandru
odstraníme tuhé části a lístky nasekáme nadrobno. Oloupeme syrové
brambory a nakrájíme na stejně velké kostičky. Brambory a česnek hodíme
do vroucí vody a vaříme, dle kvality brambor a velikosti kousků 15 - 20
minut, tak aby brambory zůstaly pevné. Mezitím si připravíme nálev z
citronové šťávy, cuminu, sekaného koriandru, soli, pepře a oleje. Brambory
slijeme a ještě horké zalijeme připraveným nálevem. Přikryjeme pokličkou a za občasného zamíchání necháme
vychladnout. Pokud použijeme studené brambory, zbylé např. z předešlého dne, necháme salát odpočinout delší
dobu, aby se chutě dobře rozvinuly.

OPILÉ HOVĚZÍ
hovězí maso- 500 gramů, zelenina kořenová (2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru), cibule 1 kus (velká), víno

červené - 1,5 decilitrů, smetana - 1,5 decilitrů, máslo - 50 gramů, ocet, cukr,
pepř mletý, sůl.
Hovězí maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a celé ho vložíme do
kastrolu se zeleninou. Vše podlijeme trochou vína, kastrol zakryjeme, vložíme
do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme, dokud není maso téměř měkké. Během
pečení maso podle potřeby průběžně podléváme zbylým vínem a přeléváme
vypečenou šťávou. Před koncem pečení maso odkryjeme, aby získalo hezkou
barvu, a dopečeme doměkka. Upečené maso vyjmeme a uchováváme v teple.
Do omáčky v kastrolu vmícháme smetanu (tím ji zahustíme), podle chuti omáčku přisladíme cukrem a okyselíme
octem. Pak ji propasírujeme přes síto, ještě krátce povaříme a případně znovu dochutíme. Pečené maso
nakrájíme na plátky, rozdělíme je na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem nebo s
chlebem.

SMETANOVÝ KRÉM S OVOCNOU OMÁČKOU
smetana na šlehání - 5 decilitrů, smetana zakysaná - 90 gramů, cukr - 70 gramů, mléko zahuštěné sladké - 60
gramů (Salko), želatina - 1,3 lžiček (prášková), vanilkový lusk - 1 kus (nebo několik kapek vanilkové esence), sůl
1 špetka, tuk (na vymazání formiček)

Na omáčku: ovoce 400 gramů (rybíz, jahody, maliny, ostružiny apd.), cukr 200
gramů.
Pokud máme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozřízneme a
vyškrabeme černá semínka uvnitř. Smetanu ke šlehání nalijeme do kastrolu,
přidáme cukr, špetku soli a vydlabaný obsah vanilkového lusku (nebo
vanilkovou esenci), promícháme a společně svaříme. Želatinu namočíme do
dvou lžic studené vody a necháme ji nabobtnat. Pak ji přidáme do horké
smetanové směsi a za stálého míchání necháme rozpustit. Do smetanové
hmoty vmícháme salko a na závěr zakysanou smetanu. Hmotu naplníme do malých formiček vymazaných tukem
a necháme ztuhnout v chladničce. Mezitím rozmačkáme ovoce, zasypeme je cukrem, přidáme trošku vody a směs
vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky slupek a semínka, a necháme
vychladnout. Formičky se ztuhlým krémem částečně ponoříme na několik sekund do teplé vody, aby se krém
uvolnil, a ztuhlý krém opatrně vyklopíme na dezertní talířky. Krém kolem dokola zalijeme vychladlou rybízovou
omáčkou a podáváme.

19
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24