Page 22 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 14/2017
P. 22
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 14/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Na přípravu pesta budete potřebovat svazek medvědího česneku, dvě hrsti kešu oříšků, 4 lžíce
olivového oleje, parmezán a sůl. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky
a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.
SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata. Listy medvědího
česneku omyjte, a nakrájejte nadrobno. Do mísy k němu přidejte omytá a nakrájená rajčata, přidejte olivový olej,
sůl a pepř.
POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor, 50 g
šalotky, 50 g suchého bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl, pepř z mlýnku.
Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme
vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme
smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme
kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním
našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce
„vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a
vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.
OMELETA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
1 - 2 stroužků česneku, 6 vajec, 50 ml smetany ke šlehání, 4 cherry rajčata, 1
brambora 1 hrst medvědího česneku, 1 lžička másla, 1 jarní cibulka, sůl, černý pepř,
čubrica, olej.
Oloupaný brambor nakrájíme na jemné hranolky, které na oleji osmažíme dozlatova.
Jemně nakrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek zpěníme na másle. Medvědí česnek
nasekáme na hrubší kousky. Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce rozšleháme
se smetanou, osolíme a opepříme. Na pánvi s kovovou rukojetí zahřejeme malé množství oleje, dno pokryjeme
bramborami a vše zalijeme vejci se smetanou. Směs ochutíme čubricou a na velmi nízké teplotě pečeme tak, aby
se vejce ode dna a po okraji pánve zpevnila a střed zůstal ještě tekutý. Pak na pánev rozložíme nakrájený
medvědí česnek, zpěněnou cibulku s česnekem a plátky rajčat, která osolíme a opepříme. Pánev vložíme do
trouby roztopené na 220 °C a pečeme, dokud omeleta nevyběhne a zezlátne. To trvá přibližně 6 - 8 minut.
Upečenou omeletu s medvědím česnekem ihned přesuneme na talíř a podáváme.
TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A SLANINOU
40g medvědího česneku + na ozdobeni,́ 200g strouhaneh́ o parmazań u, 400ml
smetany ke š lehań i,́ 180g slaniny, 3 velké strouž ky č esneku, na plat́ ky, moř ská sů l a
č erstvě drcený č ervený pepr, 400g fettuccine č i jinyć h dlouhyć h plochyć h tě stovin.
Otrhané liś tky česneku a parmazań vlož te do maleh́ o robotu a nasekejte nahrubo.
Př esuň te smě s do rendliḱ u, zalijte smetanou a na miŕ neḿ plameni za staĺ eh́ o
mić hań i ́ zahř iv́ ejte, až se parmazań rozpusti ́ a vznikne kreḿ ová omać ̌ ka. Potom vypně te, př iklopte a nechte 10
minut stat́ , aby se chutě propojily. Slaninu nakraj́ ejte na nudlič ky a opraž te na nepř ilnavé pánvi dozlatova.
Př idejte č esnek a ješ tě chvilku mić hejte a opeḱ ejte. Vypně te a odlož te. Tě stoviny uvař te ve vrouci ́ osolené vodě
podle nav́ odu na obalu. Sceď te a promić hejte s č esnekovou slaninou (trochu slaniny si ponechte na ozdobeni)́ a
se smetanovou omać ̌ kou. Posypte odlož enou opeč enou slaninou a drcenyḿ č ervenyḿ pepř em a podav́ ejte.
ČOKOLÁDOVÝ RÝŽOVÝ PUDINK
máslo na vymazání formy, 65 g krátkozrnné nákypové ryž́ e (pokud použijete
kulatozrnnou rýži arborio, zvyšte množství na 80–100 g), 2 lžíce krupicového cukru,
150 g kvalitní čokolády na vaření, 750 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, kakao
holandského typu + strouhaná čokoláda na dokončení.
Troubu předehřejte na 160 °C. Máslem vymažte nízkou zapékací formu. Vsypte na
dno ryž́ i a posypte ji cukrem. Čokoládu, mléko a vanilkový extrakt prohřejte v hrnci či
mikrovlnce, dokud se čokoláda nerozpustí a mléko nebude horké. Přelijte směs přes ryž́ i a dejte na 1 hodinu péct.
Dejte na 10 minut zchladnout a posypte kakaem. Nechte důkladně vychladit, před servírováním můžete posypat
nastrouhanou čokoládou.
22
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
Na přípravu pesta budete potřebovat svazek medvědího česneku, dvě hrsti kešu oříšků, 4 lžíce
olivového oleje, parmezán a sůl. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky
a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte najemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.
SALÁT S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
Na jednoduchý salát si připravte olivový olej, sůl, pepř, medvědí česnek a rajčata. Listy medvědího
česneku omyjte, a nakrájejte nadrobno. Do mísy k němu přidejte omytá a nakrájená rajčata, přidejte olivový olej,
sůl a pepř.
POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
200 g medvědího česneku, 100 ml smetany, 500 ml kuřecího vývaru, 50 g brambor, 50 g
šalotky, 50 g suchého bílého vína, 4 vejce, máslo, sůl, pepř z mlýnku.
Šalotku si osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme
vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme
smetanu a najemno nasekané listy medvědího česneku, krátce povaříme a rozmixujeme
kuchyňským mixérem (v případě potřeby pasírujeme přes jemný cedník). Před podáváním
našleháme do pěny, podáváme s dlouze pošírovaným vejcem. Dlouze pošírované vejce
„vaříme“ nejlépe v parní troubě při 63 stupních cca 90 minut. Výsledek je někde na půli cesty mezi tekutým a
vařeným vajíčkem, vejce drží tvar, ale není ztuhlé.
OMELETA S MEDVĚDÍM ČESNEKEM
1 - 2 stroužků česneku, 6 vajec, 50 ml smetany ke šlehání, 4 cherry rajčata, 1
brambora 1 hrst medvědího česneku, 1 lžička másla, 1 jarní cibulka, sůl, černý pepř,
čubrica, olej.
Oloupaný brambor nakrájíme na jemné hranolky, které na oleji osmažíme dozlatova.
Jemně nakrájenou jarní cibulku a nasekaný česnek zpěníme na másle. Medvědí česnek
nasekáme na hrubší kousky. Rajčata očistíme a nakrájíme na plátky. Vejce rozšleháme
se smetanou, osolíme a opepříme. Na pánvi s kovovou rukojetí zahřejeme malé množství oleje, dno pokryjeme
bramborami a vše zalijeme vejci se smetanou. Směs ochutíme čubricou a na velmi nízké teplotě pečeme tak, aby
se vejce ode dna a po okraji pánve zpevnila a střed zůstal ještě tekutý. Pak na pánev rozložíme nakrájený
medvědí česnek, zpěněnou cibulku s česnekem a plátky rajčat, která osolíme a opepříme. Pánev vložíme do
trouby roztopené na 220 °C a pečeme, dokud omeleta nevyběhne a zezlátne. To trvá přibližně 6 - 8 minut.
Upečenou omeletu s medvědím česnekem ihned přesuneme na talíř a podáváme.
TĚSTOVINY S MEDVĚDÍM ČESNEKEM A SLANINOU
40g medvědího česneku + na ozdobeni,́ 200g strouhaneh́ o parmazań u, 400ml
smetany ke š lehań i,́ 180g slaniny, 3 velké strouž ky č esneku, na plat́ ky, moř ská sů l a
č erstvě drcený č ervený pepr, 400g fettuccine č i jinyć h dlouhyć h plochyć h tě stovin.
Otrhané liś tky česneku a parmazań vlož te do maleh́ o robotu a nasekejte nahrubo.
Př esuň te smě s do rendliḱ u, zalijte smetanou a na miŕ neḿ plameni za staĺ eh́ o
mić hań i ́ zahř iv́ ejte, až se parmazań rozpusti ́ a vznikne kreḿ ová omać ̌ ka. Potom vypně te, př iklopte a nechte 10
minut stat́ , aby se chutě propojily. Slaninu nakraj́ ejte na nudlič ky a opraž te na nepř ilnavé pánvi dozlatova.
Př idejte č esnek a ješ tě chvilku mić hejte a opeḱ ejte. Vypně te a odlož te. Tě stoviny uvař te ve vrouci ́ osolené vodě
podle nav́ odu na obalu. Sceď te a promić hejte s č esnekovou slaninou (trochu slaniny si ponechte na ozdobeni)́ a
se smetanovou omać ̌ kou. Posypte odlož enou opeč enou slaninou a drcenyḿ č ervenyḿ pepř em a podav́ ejte.
ČOKOLÁDOVÝ RÝŽOVÝ PUDINK
máslo na vymazání formy, 65 g krátkozrnné nákypové ryž́ e (pokud použijete
kulatozrnnou rýži arborio, zvyšte množství na 80–100 g), 2 lžíce krupicového cukru,
150 g kvalitní čokolády na vaření, 750 ml mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, kakao
holandského typu + strouhaná čokoláda na dokončení.
Troubu předehřejte na 160 °C. Máslem vymažte nízkou zapékací formu. Vsypte na
dno ryž́ i a posypte ji cukrem. Čokoládu, mléko a vanilkový extrakt prohřejte v hrnci či
mikrovlnce, dokud se čokoláda nerozpustí a mléko nebude horké. Přelijte směs přes ryž́ i a dejte na 1 hodinu péct.
Dejte na 10 minut zchladnout a posypte kakaem. Nechte důkladně vychladit, před servírováním můžete posypat
nastrouhanou čokoládou.
22