Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 14/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
SEKANÁ S KOPŘIVAMI
500 g mletého masa (vepřového, nebo směs vepřového a hovězího 1:1), 100 g
cibule, 50 g česneku, 50 g slaniny, 50 g tuku na vymazání formy, 10 g majoránky,
1/8 l mléka, 2 ks housky, 1 velký talíř mladých zelených kopřiv, forma, zapékací
miska nebo pekáček
Mladé lístky kopřiv i se stonky opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je
spaříme horkou vodou a necháme důkladně okapat, nasekáme je nadrobno.
Housky rozkrájíme na malé kostičky, ty navlhčíme mlékem, oloupanou cibuli
nakrájíme nadrobno. V míse smícháme mleté maso se solí, přidáme cibuli,
vymačkanou housku, nadrobno pokrájené kostičky slaniny, majoránku a
prolisovaný česnek. Nakonec k ingrediencím v míse přidáme nasekané kopřivy a
vše důkladně promícháme. Ochucenou masovou směs dáme do vhodné formy,
pekáčku nebo zapékací misky vymazané tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut pěkně
dozlatova.
KRŮTÍ PLÁTKY NA HOUBÁCH
500 g krůtích stehenních plátků, 100 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 2 lžíce
sádla, 2 ks stroužky česneku, 2 ks cibule, gulášové koření podle chuti
(paprika sladká, pálivá, kmín, pepř, jalovec ...), majoránka čerstvá nebo
sušená, hladká mouka, voda, sůl
Nejprve nakrájíme cibuli se slaninou na kostičky a v pekáči necháme na sádle
orestovat. Pak přidáme sušené nenamočené houby a chvilku ještě restujeme
a mícháme. Krůtí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, poprášíme
moukou a přebytečnou oklepeme, opečeme na směsi cibule a slaniny z obou
stran. Poté posypeme kořením, podlijeme do výšky masa a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, přiklopené a
pečeme 40 minut, podle potřeby podléváme. Poté pekáč odkryjeme, přidáme rozdrcený česnek a rozemnutou
majoránku, případně posekanou čerstvou, promícháme a necháme ještě 10 minut péct bez poklice, podle potřeby
můžeme ještě zahustit.
PUSINKOVÝ MOKA DORT
2 lžíce granulí instantní kávy, 4 bílky, pokojové teploty, 240 g moučkového cukru
+ na posypání, 1 lžíce bramborového škrobu, 100 g jemně mletých lískových
oříšků
Kávová pěna: 125 ml smetany na vaření, 1/4 hrnku granulí instantní kávy, 300 g
bílé čokolády, nalámané
100 g tmavé čokolády, nalámané, 4 žloutky, pokojové teploty, 2 bílky, pokojové
teploty, 375 ml smetany ke šlehání, ušlehané.
Troubu předehřejte na 120 °C. Kávu na korpus zalijte v hrníčku 1/2 lžičky vroucí
vody a rozmíchejte.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, postupně zašlehejte cukr a šlehejte ještě 2–3 minuty, aby byl sníh pevný a
lesklý. Opatrně vmíchejte škrob, mleté oříšky a připravenou kávu. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy o průměru
21 cm a rozetřete na ně oříškový sníh. Uhlaďte a dejte péct na 60–65 minut dokřupava. Troubu vypněte, ale
neotvírejte a nechte v ní pusinky ještě 2 hodiny dojít. Na pěnu dejte do žáruvzdorné mísy smetanu a granule
kávy. Mísu postavte nad hrnec s vroucí vodou a počkejte, až se káva rozpustí. Poté přidejte obě čokolády a za
občasného promíchání je nechte ve smetaně rozpustit. Mísu sundejte z hrnce a nechte směs trochu zchladnout,
pak vmíchejte žloutky. Bílky vyšlehejte skoro dotuha. Opatrně k nim vmíchejte čokoládu a vyšlehanou šlehačku.
Nechte alespoň 15 minut chladit. Dno i stěny dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Opatrně
na dno formy přesuňte jednu upečenou pusinku, na ni naneste čokoládovou pěnu, uhlaďte a položte na ni druhou
pusinku (vzhůru nohama). Nechte chladit alespoň 5 hodin. Pocukrujte.
JABLKOVÝ SALÁT
4 ks jablek, 20 g rozinek, 20 g vlašských ořechů, citrónová šťáva, med
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky, připravíme si zálivku z vody, citrónové
šťávy a medu, k jablkům přidáme omyté, osušené a na nudličky nakrájené rozinky a
nahrubo nasekaná jádra ořechů, zalijeme nálevem, promícháme a ihned podáváme.
12
SEKANÁ S KOPŘIVAMI
500 g mletého masa (vepřového, nebo směs vepřového a hovězího 1:1), 100 g
cibule, 50 g česneku, 50 g slaniny, 50 g tuku na vymazání formy, 10 g majoránky,
1/8 l mléka, 2 ks housky, 1 velký talíř mladých zelených kopřiv, forma, zapékací
miska nebo pekáček
Mladé lístky kopřiv i se stonky opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je
spaříme horkou vodou a necháme důkladně okapat, nasekáme je nadrobno.
Housky rozkrájíme na malé kostičky, ty navlhčíme mlékem, oloupanou cibuli
nakrájíme nadrobno. V míse smícháme mleté maso se solí, přidáme cibuli,
vymačkanou housku, nadrobno pokrájené kostičky slaniny, majoránku a
prolisovaný česnek. Nakonec k ingrediencím v míse přidáme nasekané kopřivy a
vše důkladně promícháme. Ochucenou masovou směs dáme do vhodné formy,
pekáčku nebo zapékací misky vymazané tukem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 45 minut pěkně
dozlatova.
KRŮTÍ PLÁTKY NA HOUBÁCH
500 g krůtích stehenních plátků, 100 g slaniny, 1 hrst sušených hub, 2 lžíce
sádla, 2 ks stroužky česneku, 2 ks cibule, gulášové koření podle chuti
(paprika sladká, pálivá, kmín, pepř, jalovec ...), majoránka čerstvá nebo
sušená, hladká mouka, voda, sůl
Nejprve nakrájíme cibuli se slaninou na kostičky a v pekáči necháme na sádle
orestovat. Pak přidáme sušené nenamočené houby a chvilku ještě restujeme
a mícháme. Krůtí maso nakrájíme na menší kousky, osolíme, poprášíme
moukou a přebytečnou oklepeme, opečeme na směsi cibule a slaniny z obou
stran. Poté posypeme kořením, podlijeme do výšky masa a vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C, přiklopené a
pečeme 40 minut, podle potřeby podléváme. Poté pekáč odkryjeme, přidáme rozdrcený česnek a rozemnutou
majoránku, případně posekanou čerstvou, promícháme a necháme ještě 10 minut péct bez poklice, podle potřeby
můžeme ještě zahustit.
PUSINKOVÝ MOKA DORT
2 lžíce granulí instantní kávy, 4 bílky, pokojové teploty, 240 g moučkového cukru
+ na posypání, 1 lžíce bramborového škrobu, 100 g jemně mletých lískových
oříšků
Kávová pěna: 125 ml smetany na vaření, 1/4 hrnku granulí instantní kávy, 300 g
bílé čokolády, nalámané
100 g tmavé čokolády, nalámané, 4 žloutky, pokojové teploty, 2 bílky, pokojové
teploty, 375 ml smetany ke šlehání, ušlehané.
Troubu předehřejte na 120 °C. Kávu na korpus zalijte v hrníčku 1/2 lžičky vroucí
vody a rozmíchejte.
Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, postupně zašlehejte cukr a šlehejte ještě 2–3 minuty, aby byl sníh pevný a
lesklý. Opatrně vmíchejte škrob, mleté oříšky a připravenou kávu. Na pečicí papír nakreslete dva kruhy o průměru
21 cm a rozetřete na ně oříškový sníh. Uhlaďte a dejte péct na 60–65 minut dokřupava. Troubu vypněte, ale
neotvírejte a nechte v ní pusinky ještě 2 hodiny dojít. Na pěnu dejte do žáruvzdorné mísy smetanu a granule
kávy. Mísu postavte nad hrnec s vroucí vodou a počkejte, až se káva rozpustí. Poté přidejte obě čokolády a za
občasného promíchání je nechte ve smetaně rozpustit. Mísu sundejte z hrnce a nechte směs trochu zchladnout,
pak vmíchejte žloutky. Bílky vyšlehejte skoro dotuha. Opatrně k nim vmíchejte čokoládu a vyšlehanou šlehačku.
Nechte alespoň 15 minut chladit. Dno i stěny dortové formy o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. Opatrně
na dno formy přesuňte jednu upečenou pusinku, na ni naneste čokoládovou pěnu, uhlaďte a položte na ni druhou
pusinku (vzhůru nohama). Nechte chladit alespoň 5 hodin. Pocukrujte.
JABLKOVÝ SALÁT
4 ks jablek, 20 g rozinek, 20 g vlašských ořechů, citrónová šťáva, med
Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky, připravíme si zálivku z vody, citrónové
šťávy a medu, k jablkům přidáme omyté, osušené a na nudličky nakrájené rozinky a
nahrubo nasekaná jádra ořechů, zalijeme nálevem, promícháme a ihned podáváme.
12