Page 18 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2017
P. 18
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 13/2017
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
100 g medvědího česneku (40-50 lístků podle velikosti), 300 g brambor, 50 g sýru na
strouhání, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 dl sladké smetany, 2 ks housky, muškátový květ,
pepř, sůl.
Medvědí česnek nakrájíme a rozmixujeme v 0,5 l vychladlého kuřecího vývaru na hladký
krém, pár lístku schováme na ozdobu polévky. Do 1 l kuřecí vývaru přidáme oloupané,
pokrájené brambory na kostičky, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a
dáme vařit. Když jsou brambory měkké, vlijeme rozmixovaný česnek s vývarem a
přidáme sladkou smetanu, povaříme ještě 5 minut. Vařící polévku nalijeme do talířů,
posypeme nasekaným česnekem, přidáme na kostičky opečenou housku a lžíci nastrouhaného sýru.
PÓRKOVÁ POLÉVKA S VAJEČNOU JÍŠKOU
1 ks velký pórek, 1 ks větší brambora, 1 ks vejce, 1 hrst mraženého hrášku, 2 lžíce
dětské krupičky, 2 lžíce másla, špetka muškátového oříšku, zeleninový vývar nebo voda,
pepř, sůl.
V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme na kousky pokrájený pórek a 5 minut restujeme.
Vsypeme krupičku, přidáme vejce, které necháme srazit. Zalijeme vývarem nebo vodou
s bujonem, přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, hrášek, osolíme, opepříme,
nastrouháme muškátový oříšek. Vaříme doměkka cca 15 až 20 minut.
JARNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA S UZENÝM MASEM
8 ks den starých rohlíků, 6 ks vajec, 1 ks cibule, 2 hrsti nasekaných mladých
kopřiv, 1 hrst jarních bylinek, 400 g vařeného uzeného masa, 1 lžíce másla,
špetka muškátového oříšku, sádlo na vymazání formy, mletý černý pepř
Mléko, sůl.
Housky namočíme do mléka, necháme chvíli odležet, pak je vymačkáme. Vejce
opatrně rozklepeme, oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Cibuli nakrájenou na tenké plátky zprudka orestujeme na másle, prochladlou
hodíme do mísy, přidáme rohlíky, vaječné žloutky, na kostičky pokrájené uzené,
nadrobno posekané kopřivy, bylinky, vše solíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem, promícháme. Do
směsi opatrně zapracujeme sníh z bílků, přendáme ji do formy vymazané sádlem. Pečeme v troubě vyhřáté na
190-200 °C tak dlouho, až se nahoře udělá zlatá kůrčička.
SKOŘICOVÉ ROLKY
Těsto: 600 g hladké mouky, ½ másla, 1 hrnek cukru, špetka soli,
250 ml mléka, 1 kostka droždí.
85 g másla, změklého + na formu, 75 g třtinového cukru, 2
zarovnané lžíce mleté skořice, hladká mouka na podsypání. Poleva:
200 g moučkového cukru, 4 lžíce másla, rozpuštěného, 3 lžíce
mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli.
Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu 23x32cm. V misce
smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše
rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. Rozetřete na ně
změklé máslo, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Posypte
skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46
cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Pevnou nití válec rozřezejte na 12 kousků (každý
bude mít zhruba 3,8 cm). Naskládejte je řeznou stranou nahoru a dolů do připravené pečicí formy. Rolky volně
překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 175°C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné.
Nechte 10 minut chladnout ve formě. (Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a
přelijte polevou.) Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli.
Přelijte jí horké rolky.
18
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY
POLÉVKA Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU
100 g medvědího česneku (40-50 lístků podle velikosti), 300 g brambor, 50 g sýru na
strouhání, 1,5 l kuřecího vývaru, 2 dl sladké smetany, 2 ks housky, muškátový květ,
pepř, sůl.
Medvědí česnek nakrájíme a rozmixujeme v 0,5 l vychladlého kuřecího vývaru na hladký
krém, pár lístku schováme na ozdobu polévky. Do 1 l kuřecí vývaru přidáme oloupané,
pokrájené brambory na kostičky, ochutíme muškátovým oříškem, osolíme, opepříme a
dáme vařit. Když jsou brambory měkké, vlijeme rozmixovaný česnek s vývarem a
přidáme sladkou smetanu, povaříme ještě 5 minut. Vařící polévku nalijeme do talířů,
posypeme nasekaným česnekem, přidáme na kostičky opečenou housku a lžíci nastrouhaného sýru.
PÓRKOVÁ POLÉVKA S VAJEČNOU JÍŠKOU
1 ks velký pórek, 1 ks větší brambora, 1 ks vejce, 1 hrst mraženého hrášku, 2 lžíce
dětské krupičky, 2 lžíce másla, špetka muškátového oříšku, zeleninový vývar nebo voda,
pepř, sůl.
V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme na kousky pokrájený pórek a 5 minut restujeme.
Vsypeme krupičku, přidáme vejce, které necháme srazit. Zalijeme vývarem nebo vodou
s bujonem, přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, hrášek, osolíme, opepříme,
nastrouháme muškátový oříšek. Vaříme doměkka cca 15 až 20 minut.
JARNÍ KOPŘIVOVÁ NÁDIVKA S UZENÝM MASEM
8 ks den starých rohlíků, 6 ks vajec, 1 ks cibule, 2 hrsti nasekaných mladých
kopřiv, 1 hrst jarních bylinek, 400 g vařeného uzeného masa, 1 lžíce másla,
špetka muškátového oříšku, sádlo na vymazání formy, mletý černý pepř
Mléko, sůl.
Housky namočíme do mléka, necháme chvíli odležet, pak je vymačkáme. Vejce
opatrně rozklepeme, oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Cibuli nakrájenou na tenké plátky zprudka orestujeme na másle, prochladlou
hodíme do mísy, přidáme rohlíky, vaječné žloutky, na kostičky pokrájené uzené,
nadrobno posekané kopřivy, bylinky, vše solíme, okořeníme pepřem a muškátovým květem, promícháme. Do
směsi opatrně zapracujeme sníh z bílků, přendáme ji do formy vymazané sádlem. Pečeme v troubě vyhřáté na
190-200 °C tak dlouho, až se nahoře udělá zlatá kůrčička.
SKOŘICOVÉ ROLKY
Těsto: 600 g hladké mouky, ½ másla, 1 hrnek cukru, špetka soli,
250 ml mléka, 1 kostka droždí.
85 g másla, změklého + na formu, 75 g třtinového cukru, 2
zarovnané lžíce mleté skořice, hladká mouka na podsypání. Poleva:
200 g moučkového cukru, 4 lžíce másla, rozpuštěného, 3 lžíce
mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli.
Vymažte máslem obdélníkovou pečicí formu 23x32cm. V misce
smíchejte třtinový cukr a skořici. Na pomoučněné pracovní ploše
rozválejte těsto na obdélník zhruba 25x46 cm. Rozetřete na ně
změklé máslo, přičemž nechte 2 cm okraj prázdný. Posypte
skořicovým cukrem. Prázdné okraje potřete vodou a z delší strany těsně sviňte roládu (bude tedy mít délku 46
cm). Čistý okraj lehce přitiskněte, abyste náplň uzavřeli uvnitř. Pevnou nití válec rozřezejte na 12 kousků (každý
bude mít zhruba 3,8 cm). Naskládejte je řeznou stranou nahoru a dolů do připravené pečicí formy. Rolky volně
překryjte potravinářskou fólií a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí objem. Trvá to asi 1 hodinu.
Troubu předehřejte na 175°C. Sejměte fólii. Pečte 25 až 30 minut tak, aby byly rolky zlaté a na dotek pružné.
Nechte 10 minut chladnout ve formě. (Vychladlé rolky lze zamrazit až na 2 týdny, před podáváním je rozpečte a
přelijte polevou.) Na polevu dohladka utřete moučkový cukr, rozpuštěné máslo, mléko, vanilku a špetku soli.
Přelijte jí horké rolky.
18