Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2016
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 11/2016

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

PAŽITKOVÁ ŽLOUTKOVÁ POLÉVKA
300 ml chladného silného drůbežího vývaru, 150 ml smetany na vaření, 1 velká hrst nakrájené pažitky, 2 lžíce
zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, cca 2 cm velký plátek másla, sůl

Nejprve z másla a mouky upražíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře
rozmícháme, aby se neutvořily hrudky. Přidáme obě smetany pokojové
teploty, osolíme a rozmícháme, necháme provařit 10 minut. Vsypeme
posekanou pažitku, necháme přejít varem a odstavíme ze zdroje tepla.
Nakonec za intenzivního míchání vlijeme rozmíchané žloutky, dochutíme solí.

PIKANTNÍ FAZOLE
250 g máslových fazolí, 250 g anglické slaniny, 400 g sekaných rajčat
(plechovka), 100 ml kvalitního kečupu, 4 ks stroužku česneku, 1 ks malé
plechovky sterilované kukuřice, 1 ks konzervy rajského protlaku, 1 ks cibule, 1
lžíce balzamikové octa, 1 lžíce sádla, 2 lžičky chilli vloček, 2 lžičky cukru, sůl
Fazole si namočíme přes noc do studené vody. Druhý den fazole slijeme a v nové
neosolené vodě vaříme doměkka cca 50 minut. V pánvi rozehřejeme sádlo,
přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme na
kostky nakrájenou slaninu a necháme ji osmahnout. Přidáme posekaný česnek a necháme jej rozvonět. Přidáme
sekaná rajčata, protlak, cukr, balzamiko, sůl a chilli a necháme 10 minut na mírném plameni provařit. Pak
přidáme uvařené fazole, kukuřici bez nálevu a všechno prohřejeme. Podle chuti dosolíme. Podáváme s pečivem.

OPILÉ KUŘE
1-1,5 kg kuřecích křidélek, 3-4 ks cibule, 0,5-0,8 l černého piva, pepř, olej, sůl,
Ostatní: jíška nebo hladká mouka na zahuštění omáčky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno. Do pekáčku s trochou oleje vyskládáme
křídla, ta osolíme a opepříme, přidáme cibuli, zalijeme pivem, promícháme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C dozlatova. Křidélka vytáhneme z trouby,
šťávu zahustíme jíškou nebo jen zaprášíme moukou. Ve šťávě obalíme křidélka
a dáme je ještě na chvíli do trouby zapéci. Podáváme nejlépe s čerstvým
chlebem a dobře vychlazeným pivem.

CHLEBA Z PEKÁČKU
3 hrnky hladké mouky, 1,5 hrnku vody, 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky sušeného droždí,
drcený kmín, mouka na pomoučení pracovní plochy, litinový (skleněný) pekáček i
s poklopem.
V míse smícháme hladkou mouku, sušené droždí, drcený kmín a sůl. Přilijeme vlažnou
vodu, promícháme a zakryté utěrkou nebo fólií necháme kynout 12-18 hodin. Těsto
vyndáme na pomoučenou pracovní desku a několikrát ho přehneme přes sebe. Těsto
posypeme moukou a necháme chvíli odpočinout, pak těsto vytvarujeme do tvaru
bochníku a necháme další 1 hodinu kynout. Troubu necháme rozehřát na 200 °C včetně litinového (skleněného)
pekáčku s poklopem. Bochník vložíme opatrně do pekáčku, zaklopíme a pečeme 30 minut, odklopené dalších 20
minut.

ŠKLEBÍCI
250 g hladké mouky, 250 g tvarohu, 250 g Hery, 1/2 lžičky soli, 1 vejce na
potření, mouka na pracovní plochu, papír na pečení, hustá marmeláda
nebo povidla na naplnění
Heru necháme změknout, mouku prosejeme a spolu s tvarohem a solí,
vypracujeme pružné nelepivé těsto, které necháme minimálně 2 hodiny v
mikrotenovém sáčku (ideálně přes noc) odpočívat v lednici. Těsto si
rozdělíme na 2 díly (lépe se s ním pak pracuje) a na lehce pomoučeném
vále vyválíme na placku o výšce 2 mm. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed kolečka
pomocí dvou lžiček klademe malé kopečky marmelády nebo povidel, přehneme a pořádně bříškem prstu
přitlačíme, aby se nám příliš neotevřely a všechna náplň nevytekla. Přemístíme na plech vystlaný papírem na
pečení, potřeme rozšlehaným vejcem a v troubě na 200 °C pečeme dorůžova cca 10 minut. Ihned po upečení
bohatě pocukrujeme.

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22