Page 17 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2017
P. 17
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 10/2017

LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

HOVĚ ZÍ LIĆ ̌ KA NA PIVĚ
3 lž ić e sádla, 3–4 hově zi ́ lić̌ ka (celkem 1–1,2kg), 1 velká cibule, nakraj́ ená na plat́ ky, 1
ř apiḱ celeru, nakrájený na plat́ ky, 1 mrkev, nakraj́ ená na kostič ky, 2 strouž ky č esneku,
nakraj́ ené na plat́ ky, moř ská sů l a č erstvě mletý pepř , 2 lž ić e dijonské hoř č ice, 500 ml
č erneh́ o piva, 300 ml horkeh́ o hově zih́ o vyv́ aru, 2 bobkové listy, 3 snit́ ky tymiań u,
odrhnuté liś tky, 2 lž ić e másla, hrst nasekané hladkolisté petrž elky.
Na stř edniḿ plameni rozehř ejte ve velkeḿ kastrolu polovinu sad́ la, př idejte lić̌ ka a opeč te
je ze vš ech stran dohně da; trvá to asi 5 minut. Vyjmě te a dejte stranou. Do uvolně neh́ o

kastrolu dejte zbylé sad́ lo a opeḱ ejte na ně m cibuli 2 minuty dosklovita. Př isypte mrkev, celer, č esnek a mić hejte
dalš ić h 8 minut, až mrkev trochu změ kne a zelenina zač ne chytat barvu. Vrať te do hrnce maso, osolte, opepř ete,
př idejte hoř č ici a zalijte pivem a vyv́ arem. Př idejte bylinky a př iveď te k varu. Ztlumte, př iklopte a duste zvolna 2 a
1/2 hodiny, až se maso zač ne teḿ ě ř rozpadat. Maso vyjmě te a uchovejte horke.́ Vyjmě te bobkový list a zvyš te
plamen. Vař te omać ̌ ku, až se jeji ́ objem sniź̌ i ́ na polovinu a zhoustne. Př iṕ adně dosolte. Vypně te, veš lehejte maś lo
a vrať te maso. Podav́ ejte horke,́ posypané petrž elkou, s bagetou č i bramborovou kaš i.́

DOMÁCÍ VEKA
Recept na kvalitní veku upečenou v domácích podmínkách.
Rozpis na 4 veky: 1 kg hladké mouky, 500 ml pitné vody, 1/2 ks kostky droždí, 1 lžička
cukru, 1 lžička soli, mouka na pracovní plochu. Moku nasypeme do velké mísy, uprostřed
mouky uděláte důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, to zalijeme menším množství
vlažné vody, necháme vzejít kvásek, což bude trvat cca 10 minut. Kvásek zasypeme
moukou, posypeme cukrem, zamícháme, dále přiléváme vlažnou vodu, mícháme, těsto
osolíme, vypracujeme do tvaru velké homole. Těsto dáte do misky, přikryjete utěrkou a

necháte vykynout. Až těsto zdvojnásobí svůj objem, vyndáme ho na pomoučenou pracovní plochu a rozdělíme na
čtyři části, z každé vyválíme dlouhé veky, které opatrně přendáme na plech (nemusíme vymazávat). V troubě
vyhřáté na 175 až 180 °C pečeme 20 minut.

RYCHLÁ DOMÁCÍ MAJONÉZA
1 dl mléka, 2 dl oleje, 1 lžička octu, mletý černý pepř, sůl.
Do vysoké nádobky si nalijeme mléko a přiléváme olej - na 1 díl mléka jsou 2 díly oleje.
Šleháme ručním tyčovým šlehačem (ne metličkami) do zhoustnutí. Olej přidáváme, dokud není
majonéza tuhá. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem, pepřem a hořčicí. Každý si vylepší
podle své chuti. Domácí majonéza podle tohoto receptu je opravdu vynikající.

DOMÁCÍ VLAŠÁK
15 dkg měkkého salámu (junior), 10 dkg majonézy, 1 brambor, sterilovaná okurka, 2 lžíce
sterilovaného hrášku, mrkev, celer, hořčice, 1 lžička jemného krystalového cukru, pepř, ocet,
worcester, sůl.
Uvaříme bramboru, oloupeme a necháme vychladit. Nakrájíme na nudličky bramboru, salám,
okurku, vařenou mrkev a celer. Majonézu rozmícháme s hořčicí, octem, solí worcesterem a
pepřem, přidáme k ostatnímu, přidáme okapaný hrášek, posypeme cukrem a lehce promícháme. Necháme
vychladnout.

CÍSAŘSKÝ TRHANEC – LYŽAŘSKÁ POCHOUTKA
250 g polohrubé mouky, 1 lžička soli, 4 vejce, žloutek a bílek zvlášť, 500
ml mléka, 100 g másla, rozinky dobře nabobtnalé v rumu, máslo na
opečení, moučkový cukr na poprášení, jablečné pyré, hustá zavařenina z
lesních plodů nebo brusinek.
Mouku smíchanou se solí prosejte do mísy. V hrnečku prokvedlejte mléko
se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky.
Získat byste měli lívancové těsto. Nechte ho čtvrt hodiny odpočinout.
Mezitím ušlehejte z bílků pevný́ sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem. Na velké pánvi (ke které máte poklici)
zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte,
až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý́ lívanec na velké kusy.
V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany. Hotový trhanec přesuňte do nahřáté
mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta. Podávejte poprášené moučkovým cukrem s
horkou hustou zavařeninou z lesních plodů či brusinek a v mističce s jablečným pyré.
Císařský́ trhanec neboli Kaiserschmarrn je rakouský vynález. Některé zdroje uvádějí, že vznikl pod rukama
císařovny Sissi, jinde se píše, že ho roztrhal šéfkuchař císařské kuchyně v okamžiku, kdy jeden z kuchařů do
moučníku vhodil rozinky. Ale i přesto se dostal na stůl císaře Františka Josefa

17
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22