Page 12 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 07/2015
P. 12
LOUŽNICKÉ DOBRŮTKY

COURAČKA
200 g kysaného zelí, 400 ml mléka, 200 ml smetany, 200 g brambor, 40 g másla, 30
g hladké mouky, sůl, kmín. Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
Brambory nakrájené na malé kostičky uvaříme v malém množství vody se solí a
kmínem doměkka. Uvařené zelí zalijeme mlékem s rozšlehanou moukou a za častého
míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do
polévky přidáme máslo.

PIKANTNÍ BŮČEK
1 kg bůčku, sůl, 12 stroužků česneku, 5 celých pepřů, 5 bobkových listů, Vše dáme do
papiňáku a vaříme asi 40 min.
Uvařený bůček za tepla vykostíme. Vykostěný bůček potřeme ze všech stran směsí: 15
stroužků česneku utřených s 1 lžíci worčestru. V misce si připravíme směs: 1 lžička soli, 1 lžička
pepře, 1 lžička kari, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička grilovacího koření, na špičku nože chilli,
Potřený bůček ze všech stran posypeme touto směsí koření. Zabalíme do alobalu a necháme
nejméně 3 dny v lednici uležet.

UZENÝ JAZYK V ASPIKU
400 g uzeného jazyka (hovězí, vepřový), 200 g aspiku, 100 g sterilované okurky bez nálevu,
50 g sterilované kapie bez nálevu, snítky čerstvé petrželky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme
na 4 tenké plátky, zbytek jazyka nakrájíme na menší kostky. Okurky nakrájené na menší
kostičky smícháme s připravenými kostkami jazyka. Rozehřátý aspik vylijeme na stěny 4
misek nebo jiných vhodných nádob a to tak, aby na stěnách vznikla 3-4 mm silná vrstva,
necháme ji ztuhnout. Do středu misek dáme vždy jednu snítku petrželky, kapii a zakápneme
aspikem. Když aspik ztuhne, vložíme po plátku jazyka, na něj rozdělíme směs okurek a
kostiček jazyka. Vše zalijeme zbylým aspikem, necháme důkladně ztuhnout. Jednotlivé misky
s aspikem vyklopíme a můžeme servírovat.

MASO V ZELÍ
500g ovarového vepřového masa (může být i kousek bůčku nebo plece), 300 g hlávkového
zelí, 100 g slaniny, 1 cibule, l lžička mleté papriky, špetka kmínu, sůl, 1 lžíce hladké mouky,
1 l vývaru z masa. Vepřové maso uvaříme v osolené vodě do měkka, vykostíme a
prochladlé nakrájíme na kostky. Na slanině, nakrájené na kostičky, do růžova osmahneme
pokrájenou cibuli, přidáme jemné nakrouhané zelí, podlijeme trochu vývarem z masa a
udusíme do měkka. Poprášíme paprikou a moukou, ještě trochu podusíme, podle potřeby
zředíme vývarem. Pak přidáme maso a již jen prohřejeme

NÁPRSTKOVÉ KOLÁČKY
14 dkg čerstvého másla, 14 dkg přepuštěného másla, Se tře ¼ hodiny. Pak se dá do
jedno celé vejce, 2 žloutky, citronová kůra, 12 dkg cukru a znovu se tře. Poté se přidá
40 dkg mouky, vše se spojí a dělají se kuličky, doprostřed se udělá důlek, pomaže
vejcem, posype mandlemi a dají se péct. Pečené se pocukrují a do důlku se přidá trošku
zavařeniny.

KOBLIHY
cca 250 ml 12% smetany, vlažné, 40 g čerstvého droždí, 500 g polohrubé
mouky, 2 lžíce krupicového cukru, 40 g rozpuštěného másla, 4 žloutky, špetka
strouhaného muškátového oříšku, nastrouhaná kůra z 1/4 citronu, 1 lžíce rumu,
špetka soli, tuk na smažení, moučkový cukr ovoněný vanilkou na poprášení, cca
250 g jahodové nebo meruňkové zavařeniny.
Do třetiny smetany rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a hrstku mouky a
nechte vzejít kvásek. Hmota by měla zdvojnásobit objem a na povrchu by se

měly objevit trhliny. Ze zbývající smetany (přidávejte postupně), cukru, soli, másla, rumu, žloutků, kvásku,
muškátového oříšku, citronové kůry a mouky o pokojové teplotě zpracujte měkké těsto; při zpracovávání by se na
něm měly tvořit puchýřky. Nechte vykynout (cca tři čtvrtě hodiny) a pak z něj uválejte pětadvacet koulí; lehce je
zploštěte. Nechte patnáct minut kynout na válu. Koblihy smažte v hlubší vrstvě oleje nebo ve fritéze tři minuty
pod pokličkou, pak odkryjte, obraťte (dejte pozor, abyste je při tom nepropíchli!) a už bez pokličky smažte tři
minuty i z druhé strany. Do tuku dávejte vždy tolik koblih, aby kolem nich zůstávalo nejméně jednou tolik volného
místa. Vyjměte a nechte okapat na pečicím papíru. Pak pomocí sáčku nebo speciální plničky naplňte zavařeninou
a na tácu pocukrujte.

12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17