Page 6 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2018
P. 6
ŽNICKÝ ZPRAVODAJ 2/2018
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
CELOROČNĚ PĚSTOVANÉ HOUBY. Lesklokorka lesklá
Méně známá, ale vysoce léčivá houba. Má vějířovitý
V Jizerkách sice rostou v současném období klasické klobouk, dorůstající průměru až 30 cm. I jejího
zimní houby, sněhu také moc není, skalní houbař ví, že výtrusného prachu se využívá pro přípravu přírodních
najde penízovky sametonohé, smrkové i kuželovité, léčivých produktů. Dospělá plodnice je výrazně lesklá,
celoročně roste bolcovitka bezová (ucho Jidášovo). což je asi důvod k jejímu českému názvu. Podle
Zimní období ale také trochu láká houbaře juknout se i čínských pramenu její užívání podporuje srdce a
do pěstírny. Možná někdo z čtenářů nevěděl, že zlepšuje vitální aktivitu. Dále obsahuje asi 250 dalších
celoročně lze pěstovat – kromě dalších druhů houby, látek, jejichž účinky ještě nejsou zdaleka
převážně léčivé. Tak hurá - pohled do nedaleké prozkoumány.
pěstírny:
Hlíva miskovitá
Shii-take (Houževnatec jedlý) Hlíva miskovitá je rovněž dřevokazná houba původem
Z jihovýchodní Asie pochází houba, která proslavila z Japonska s účinky proti civilizačním onemocněním.
japonskou a čínskou kuchyni - shiitake, česky Houba má nezaměnitelné aroma a blahodárné účinky
houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes. Shiitake, glukanu pleuranu, který zvyšuje odolnost organismu
pocházející z Japonska, je oblíbená nejen pro svou proti virózám a zamezuje či zpomaluje růst některých
vynikající a originální chuť, ale také pro obsah látek druhů zhoubných nádorů. Rovněž snižuje hladinu
majících příznivý vliv na lidský organismus. Jeho název cholesterolu v krvi. Tepelnou úpravou ztrácí plodnice
se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba. svou ostrou žluto-citrónovou barvu. Hlívu lze pěstovat
Takže volně přeloženo - dubová houba. Shii-take od jara do podzimu, v místech se stálou teplotou po
(počeštěno „ši-take“) je z gastronomického hlediska celý rok.
chuťově velice výrazná houba, masité konzistence, z
lékařského pohledu dnes již uznávaný přírodní Hlíva královská
prostředek pro léčení řady civilizačních chorob, jsou Houba roste ve
prokázány její účinky při léčbě některých druhů stepích střední
rakovinných onemocnění. A drůbeží srdíčka se shii-take Asie, v severní
na smetaně patří ke gastronomickým bombám Africe, jižní
houbařské kuchyně! Evropě a
vyskytuje se i v
Hlíva ústřičná Himálaji. U nás ji
Poklad mezi houbami? Ano, přesně tak bychom mohli také nalézáme,
hlívu ústřičnou nazvat. V našich klimatických ale jen zřídka.
podmínkách sice vyrůstá celá řada lidskému zdraví Klobouk plodnice
prospěšných hub, ovšem hlíva ústřičná má prokázané dosahuje
léčivé účinky. U nás je oprávněně označována jako průměru 3-12
„česká ši – take“.Celosvětové výzkumy v posledních cm. Na rozdíl od ostatních hlív má klobouk průměr sice
letech prokázaly, že se jedná o houbu, která má menší, zato síla dužniny je až 10-15 mm. Houba je
ojedinělé složení a obsahuje látky v takovém poměru, velmi ceněna pro svoji jemnou chuť. Získala díky tomu
který lidskému organizmu maximálně vyhovuje. Na i svoje jméno „King Oyster" (Hlíva královská), což
rozdíl od shii-take roste v chladném období i běžně ve vypovídá o její lahodné chuti. Zatímco u ostatních hlív
volné přírodě. Její letní „sestřička“ hlíva plicní má je třeň velmi tuhý a většinou se odřezává a k přípravě
podobné léčivé účinky. pokrmů nepoužívá, má celá plodnice hlívy královské
jemnou texturu výrazně připomínající hřib. Chuť je
Polnička topolová mírně nasládlá - delikátní. V poslední době byly i u této
Polnička topolová je rovněž dřevokazná houba. hlívy zjištěny léčivé glukany. Jako u nového druhu hub
Plodnice o průměru klobouku 2 - 10 cm se sklízí téměř se teprve další léčivé účinky studují.
zavřené a mají výraznou chuť připomínající hřiby.
Výborně se hodí pro konzervaci a k přípravě Text je volně upraven z internetu, foto z pěstírny
houbových jídel. Polničku pěstujeme především na Františka Brabence na Smržovce.
měkkém dřevě (např. topolovém, březovém,
jabloňovém a ořešákovém). Petr Hampl – Houbaři Velké Hamry.
6
HOUBAŘSKÉ OKÉNKO
s Petrem Hamplem
Pravidelně nepravidelně v houbařské sezoně
CELOROČNĚ PĚSTOVANÉ HOUBY. Lesklokorka lesklá
Méně známá, ale vysoce léčivá houba. Má vějířovitý
V Jizerkách sice rostou v současném období klasické klobouk, dorůstající průměru až 30 cm. I jejího
zimní houby, sněhu také moc není, skalní houbař ví, že výtrusného prachu se využívá pro přípravu přírodních
najde penízovky sametonohé, smrkové i kuželovité, léčivých produktů. Dospělá plodnice je výrazně lesklá,
celoročně roste bolcovitka bezová (ucho Jidášovo). což je asi důvod k jejímu českému názvu. Podle
Zimní období ale také trochu láká houbaře juknout se i čínských pramenu její užívání podporuje srdce a
do pěstírny. Možná někdo z čtenářů nevěděl, že zlepšuje vitální aktivitu. Dále obsahuje asi 250 dalších
celoročně lze pěstovat – kromě dalších druhů houby, látek, jejichž účinky ještě nejsou zdaleka
převážně léčivé. Tak hurá - pohled do nedaleké prozkoumány.
pěstírny:
Hlíva miskovitá
Shii-take (Houževnatec jedlý) Hlíva miskovitá je rovněž dřevokazná houba původem
Z jihovýchodní Asie pochází houba, která proslavila z Japonska s účinky proti civilizačním onemocněním.
japonskou a čínskou kuchyni - shiitake, česky Houba má nezaměnitelné aroma a blahodárné účinky
houževnatec jedlý, latinsky Lentinus edodes. Shiitake, glukanu pleuranu, který zvyšuje odolnost organismu
pocházející z Japonska, je oblíbená nejen pro svou proti virózám a zamezuje či zpomaluje růst některých
vynikající a originální chuť, ale také pro obsah látek druhů zhoubných nádorů. Rovněž snižuje hladinu
majících příznivý vliv na lidský organismus. Jeho název cholesterolu v krvi. Tepelnou úpravou ztrácí plodnice
se skládá ze dvou slov: shii = dub, take = houba. svou ostrou žluto-citrónovou barvu. Hlívu lze pěstovat
Takže volně přeloženo - dubová houba. Shii-take od jara do podzimu, v místech se stálou teplotou po
(počeštěno „ši-take“) je z gastronomického hlediska celý rok.
chuťově velice výrazná houba, masité konzistence, z
lékařského pohledu dnes již uznávaný přírodní Hlíva královská
prostředek pro léčení řady civilizačních chorob, jsou Houba roste ve
prokázány její účinky při léčbě některých druhů stepích střední
rakovinných onemocnění. A drůbeží srdíčka se shii-take Asie, v severní
na smetaně patří ke gastronomickým bombám Africe, jižní
houbařské kuchyně! Evropě a
vyskytuje se i v
Hlíva ústřičná Himálaji. U nás ji
Poklad mezi houbami? Ano, přesně tak bychom mohli také nalézáme,
hlívu ústřičnou nazvat. V našich klimatických ale jen zřídka.
podmínkách sice vyrůstá celá řada lidskému zdraví Klobouk plodnice
prospěšných hub, ovšem hlíva ústřičná má prokázané dosahuje
léčivé účinky. U nás je oprávněně označována jako průměru 3-12
„česká ši – take“.Celosvětové výzkumy v posledních cm. Na rozdíl od ostatních hlív má klobouk průměr sice
letech prokázaly, že se jedná o houbu, která má menší, zato síla dužniny je až 10-15 mm. Houba je
ojedinělé složení a obsahuje látky v takovém poměru, velmi ceněna pro svoji jemnou chuť. Získala díky tomu
který lidskému organizmu maximálně vyhovuje. Na i svoje jméno „King Oyster" (Hlíva královská), což
rozdíl od shii-take roste v chladném období i běžně ve vypovídá o její lahodné chuti. Zatímco u ostatních hlív
volné přírodě. Její letní „sestřička“ hlíva plicní má je třeň velmi tuhý a většinou se odřezává a k přípravě
podobné léčivé účinky. pokrmů nepoužívá, má celá plodnice hlívy královské
jemnou texturu výrazně připomínající hřib. Chuť je
Polnička topolová mírně nasládlá - delikátní. V poslední době byly i u této
Polnička topolová je rovněž dřevokazná houba. hlívy zjištěny léčivé glukany. Jako u nového druhu hub
Plodnice o průměru klobouku 2 - 10 cm se sklízí téměř se teprve další léčivé účinky studují.
zavřené a mají výraznou chuť připomínající hřiby.
Výborně se hodí pro konzervaci a k přípravě Text je volně upraven z internetu, foto z pěstírny
houbových jídel. Polničku pěstujeme především na Františka Brabence na Smržovce.
měkkém dřevě (např. topolovém, březovém,
jabloňovém a ořešákovém). Petr Hampl – Houbaři Velké Hamry.
6