Page 14 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 02/2016
P. 14
RADY BABKY KOŘENÁŘKY

ČOČKA
Čočka jedlá (Lens culinaris) je křovinatá jednoletá rostlina z čeledi bobovitých. Tato luštěnina původem z Přední
Asie se pěstuje pro svoje semena. Dosahuje výšky asi 40 cm a semena jsou ukryta v luscích, obvykle po dvou

Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od
neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah
bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech
světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii,
jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni. Jednotlivé druhy
čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež
může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
Čočku je nejlepší konzumovat naklíčenou jako salát, protože
vařením se zničí velká část výživných látek.
Jedna porce (100 g) obsahuje 50 % uhlohydrátů a má
energetickou hodnotu 315 kcal. Obsahuje hojně železa, měď,
zinek, selen, draslík, hořčík, chrom a molybden, značné
množství vitaminů skupiny B, především B, a B6, kyseliny
pantothenovou a listovou, stopové množství nikotinamidu,
aminokyselin, trypthofanu, methioninu a fenylalaninu.

Komu čočka způsobuje nadýmání, může zkusit v konečné fázi přípravy jídla přidat saturejku.
S rozvahou by měli čočku jíst nemocní dnou, neboť 100 g obsahuje 115 mg purinových látek (vepřové maso jich
má 150 mg).
Ale s o to větším úspěchem si z ní mohou připravovat obklady: uvařená, rozmačkaná čočka smíchaná s moukou
se přikládá na bolestivá místa. Tato pasta urychluje i hojení krvácejících ran.
Čočka je lékem proti červům, průjmů a silné menstruaci. Blahodárně působí při odtučňovacích kúrách. Prospívá
při cukrovce, chudokrevnosti, měknutí kostí. Velmi dobře působí na tvorbu červených krvinek, pozitivně ovlivňuje
imunitní systém, při nedostatku železa chrání před infekcemi. Zevně pomáhá jako obklad na otoky a zduřelé
žlázy. Při zácpě podáváme čočkový odvar s olejem a špetkou soli.
Semena čočky se vaří poměrně krátce, zejména menší druhy, u nichž je odstraněna slupka. Připravuje se z nich
levná a výživná polévka. Často slouží jako příloha ke kuřecímu či vepřovému masu. Mnohdy se též kombinuje s
rýží, která se vaří zhruba stejnou dobu. Pokrmu z čočky a rýže se na Blízkém východě říká mujaddara či mejadra.
V Indii je velmi oblíbeným pokrmem khichdi, jenž vzniká, když se obě složky vaří společně v jedné nádobě.
V Indii, jež má bohatou vegetariánskou tradici, se k vařené čočce často přidává zelenina a výsledná směs se pak
dochucuje rozličným kořením. Vzniká tak celá řada pokrmů, jako například sambar rasam či dal, jež se pak
obvykle podávají s rýží a roti.

Svědí vás kůže?
Pomůže vám vitamin B (vejce, ryby, čočka, ořechy a celozrnné potraviny) – podpoří krevní oběh, jehož
nedostatečnost někdy způsobuje svědění.

11 způsobů jak zlepšit zažívání
Používejte nerafinovaný jablečný ocet.
Důkladně potravu kousejte.
Jezte fermentované potraviny (zelí, pikles, tempeh, miso, kefír - jsou všechny bohatými zdroji probiotických
bakterií
Nepijte během jídla.
Jezte artičoky a hořké bylinky.
Nepoužívejte antacida.
Vyhýbejte se umělým konzervantům.
Omezte mléčné výrobky.
Omezte výrobky s obsahem lepku.
Omezte konzumaci cukru, bílé mouky a zrajících sýrů (podporují rozvoj plísní a kvasinek v trávicím traktu)
Konzumujte dostatečné množství zinku a hořčíku (jsou nutné pro produkci trávicích enzymů).

14
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19