Page 33 - LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2019
P. 33
LOUŽNICKÝ ZPRAVODAJ 01/2019

TŘÍKRÁLOVÝ KOLÁČ
Recept pro Vás od našich francouzských přátel z města Démouville

Frangipane je náplň, vyrobená smícháním mandlového a cukrářského krému. Za ideálních okolností by mandlový krém
měl obsahovat tolik cukru jako mandlí a másla.

Na koláč pro 8 osob budete potřebovat:
2 kulaté placky máslového listového těsta
1 keramickou figurku nebo velkou (nevařenou!) fazoli na „překvapení“
1 žloutek na potření

Na cukrářský krém:
16 cl plnotučného mléka
třetinu vanilkového lusku
50 g práškového cukru
15 g mouky
2 žloutky

Na mandlový krém:
100 g měkkého másla
100 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
140 g mletých mandlí
1 velké vejce
1 lžíce rumu

Postup:
Nejprve připravte cukrářský krém: Nechte v kastrolu povařit mléko s podélně rozkrojeným vanilkovým luskem. Než se
mléko začne vařit, v jiném hrnci za studena rozšlehejte cukr a žloutky, dokud směs nezbělí a vmíchejte do ní
odměřenou mouku.

Když se mléko s vanilkou vaří, přelijte ho do hrnce s výše uvedenou směsí cukru, žloutků a
mouky. Promíchejte metlou. Dejte pak minutu povařit na mírném ohni za stálého míchání.
Potom krém přelijte do připravené misky a nechte vychladnout.

Předehřejte si troubu na 200 ° C

Připravte si mandlový krém: Smíchejte v misce metlou cukr a vejce. Přidejte
zbývající přísady.
Smícháním obou vychladlých krémů získáte „frangipane“.

Položte první disk listového těsta na plech nebo do kulaté formy, vyložené pečícím papírem.
Propíchněte na několika místech těsto vidličkou. Navrstvěte frangipanový krém, ale jen dva centimetry od
horního okraje! Přidejte keramickou figurku nebo suchou fazoli jako „překvapení“. Potřete bílkem dvoucentimetrové
okraje těsta a přikryjte druhým diskem těsta. Dobře utěsněte okraje koláče a jemně je zarolujte směrem k sobě.
Ozdobte nožem povrch koláče jemnými tahy, ale pozor abyste těsto neprořízli. Potřete povrch žloutkem, rozředěným s
troškou vody.
Pečeme při 210 ° C (asi termostat 7) po dobu cca 30-35 minut (asi po 25 minutách pečení koláč občas zkontrolujte, a
pokud není dostatečně zlatavý, neváhejte ho nechat v troubě o trochu déle.

Vychutnejte ještě trochu teplý!

BON APPÉTIT !

Překlad: jd
Více o tomto koláči najdete zde: http://www.france.cz/Trikralovy-kolac-prava-francouzska-tradice

33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38